Τον κώδωνα του κινδύνου για την βρετανική οικονομία κρούει η S&P λόγω Brexit
Τον κώδωνα του κινδύνου εξακολουθεί να κρούει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s για τις επιπτώσεις στην οικονομία της Βρετανίας από το δημοψήφισμα
Τον κώδωνα του κινδύνου εξακολουθεί να κρούει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s για τις επιπτώσεις στην οικονομία της Βρετανίας από το δημοψήφισμα
Τον κώδωνα του κινδύνου εξακολουθεί να κρούει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s για τις επιπτώσεις στην οικονομία της Βρετανίας από το δημοψήφισμα, διατηρώντας αμετάβλητες τις προβλέψεις του Ιουλίου για επιβράδυνση ανάπτυξης από 1,8% φέτος στο 1% το 2017 και το 1,1% το 2018. Παράλληλα, στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας αναφέρουν ότι ίσως υπάρξει και πάλι χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ακόμα και πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει μέτρα στήριξης της οικονομίας. Αναφορικά δε με την ισοτιμία στερλίνας προς το δολάριο, αυτή υφίσταται την πιο μακρά περίοδο κάμψης από το 1984 και μετά.
Στο πλαίσιο των προβλέψεων της Standard & Poor’s, τώρα, επισημαίνεται ότι απεφεύχθη μια άμεση ύφεση λόγω δημοψηφίσματος, αλλά δεν πρόκειται να αποφευχθεί η σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη της χώρας την προσεχή διετία. Ο δε αντίκτυπος στην Ευρωζώνη προβλέπεται ηπιότερος με απώλεια 0,7 της ποσοστιαίας μονάδας από την αύξηση του ΑΕΠ. Ειδικότερα, όπως παρατηρεί ο ανώτατος οικονομολόγος του οίκου για την Ευρώπη, Ζαν Μισέλ Σις, «ο ουρανός δεν έπεσε στο κεφάλι μας ούτε στη μία ούτε στην άλλη όχθη της Μάγχης, παρά τις διατυπωμένες ανησυχίες για ύφεση και τις προβλέψεις για σοβαρή επιβράδυνση στην Ευρωζώνη. Σήμερα διατηρούμε τις εκτιμήσεις μας για τον αντίκτυπο στην αύξηση του ΑΕΠ της Βρετανίας, η οποία θα απολέσει 2,1 ποσοστιαίες μονάδες από φέτος έως την εκπνοή του 2018».
Πάντως, όπως διευκρίνισε το στέλεχος της S&P, με τα σημερινά δεδομένα, «μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τους παράγοντες επιρροής των μακροπρόθεσμων προοπτικών στη Βρετανία και την Ευρωζώνη: την αγορά στέγης και τις εξαγωγές». Η μεν πρώτη αναμένεται να έχει μία «ομαλή προσγείωση» το προσεχές δωδεκάμηνο χάρις στις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης. Στην περίπτωση δραστικής αποδυνάμωσής της, αυτό θα φανερώνει και έντονη συρρίκνωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια και των επενδύσεων σε κατοικίες.
Αναφορικά, τώρα, με την εξασθένηση της ισοτιμίας της λίρας προς το δολάριο κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, αυτή θα ενισχύσει τις πραγματικές εξαγωγές αγαθών κατά σχεδόν 7%, όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος. Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ λόγω εξαγωγών θα είναι μόνον κατά 1,2% έως τα μέσα του 2018. Εξ ου και η S&P προβλέπει αύξηση ΑΕΠ 1,8% φέτος, 1% του χρόνου και 1,1% το 2018. Συνολικά για την Ευρωζώνη, τέλος, παραμένει αβέβαιο το πώς θα διαμορφωθεί η ισορροπία μεταξύ των καλύτερων συνθηκών χρηματοδότησης και της πολιτικής αστάθειας, όπως διαμορφώνεται με τις επιπτώσεις του Brexit και τις επικείμενες εκλογές σε πολλές χώρες της Ε.Ε.
Facebook Comments