Δεν μπαίνουμε στο QE από… γκαντεμιά
αι τα κάστρα συνεχίζουν να πέφτουν ένα-ένα
αι τα κάστρα συνεχίζουν να πέφτουν ένα-ένα
Και τα κάστρα συνεχίζουν να πέφτουν ένα-ένα. Μετά την προσγείωση που ήρθε εξπρές από το Βερολίνο με το νέο ηχηρό nein του Σόιμπλε για το χρέος, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αρχίσει να παραδέχεται την ήττα και να αρχίζει πάλι τα γνωστά «ναι μεν, αλλά».
Αυτό έγινε περισσότερο από προφανές από την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου την Τετάρτη στη Βουλή, η οποία δεν είχε καθόλου από τον συνηθισμένο ενθουσιασμό της κυβέρνησης σχετικά με το ότι «θα έχουμε λύση για το χρέος έως το τέλος του έτους». Ο υπουργός των Οικονομικών ήταν ιδιαίτερα… μαζεμένος σε ότι αφορά την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος και αρκέστηκε να δηλώσει το… αδιάφορο «γίνονται συζητήσεις και υπάρχουν πολλοί παίκτες που δουλεύουν γι αυτή τη λύση», ενώ πρόσθεσε το «θα δούμε πως θα πάει αυτή η συζήτηση και έχουμε κάθε λόγο να το παλέψουμε», αφήνοντας την εντύπωση πως έχει ήδη παραδεχτεί ότι ο… αγώνας είναι χαμένος.
Αυτό όμως που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από τις δηλώσεις Τσακαλώτου είναι αυτή που αφορά την ένταξη στο περίφημο QE, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αυτό που σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές δεν θα δούμε ποτέ και αν το δούμε το κέρδος θα είναι… ψίχουλα. Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, o οποίος υπενθυμίζουμε είχε δηλώσει με έμφαση ότι «το ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο στη ποσοτική χαλάρωση έως το Σεπτέμβριο» (αυτόν που μας πέρασε!), το όλο θέμα πλέον περνάει σε… μεταφυσικά επίπεδα. Όπως είπε, για να βγει η χώρα από την υφιστάμενη στενωπό τα βασικά ζητήματα είναι η διευθέτηση του χρέους αλλά και η ένταξη της στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης. «Αν δεν συμβούν αυτά θα μοιάζει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και δεν θα πάμε καλά» είπε συγκεκριμένα.
Δηλαδή, αν δεν πάρουμε το χρέος και το QE θα είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Με λίγα λόγια σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, από το λέγε-λέγε ότι δεν θα μπει η Ελλάδα στο QE, θα το γκαντεμιάσουμε στο τέλος κι αυτός θα είναι ο λόγος που δεν θα μπούμε. Αυτή ήταν λοιπόν μία άλλη επιστημονική και αποστομωτική απάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στο τι τελικά φταίει με την πολιτική της κυβέρνησης και ζούμε ακόμη με τα μνημόνια που θα έσκιζε αλλά τελικά τα αυγάτισε, και που παρά το βουνό των φόρων και της ανεργίας και την πλήρη απουσία επενδύσεων και επενδυτών, δεν βλέπουμε ακόμα την ανάπτυξη! Είναι απλά… γκαντέμηδες!
Σε αυτό το σημείο απλά να αναφέρω την νέα έκθεση της BofA Merrill Lynch που εξηγεί λίγο πιο… λαϊκά ίσως για τον κ. Τσακαλώτο, το γιατί δεν θα μπούμε στο QE. Όπως σημειώνει, οι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα παραμένουν και μάλιστα έχουν αυξηθεί από το καλοκαίρι, με την β αξιολόγηση να αναμένεται να είναι μακρά και αν και δεν θα είναι το ίδιο δύσκολη με την πρώτη, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση περίπατος.
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η ΕΚΤ απαιτεί το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εάν η ΕΚΤ είναι το ίδιο αυστηρή με το ΔΝΤ κατά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, τότε η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE είναι απίθανο να συμβεί. Και η έλλειψη ενός “καρότου” θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
Επίσης, να το πούμε και αυτό, ο κ. Τσακαλώτος έδειξε για μία ακόμη φορά τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις νέες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που ξεκινούν καθώς και με την δεύτερη αξιολόγηση η οποία ξεκίνα και αυτή σε λίγο και την οποία βιάζεται να κλείσει για να προλάβουμε το τρένο του χρέους, του QE κτλ κτλ. Αναφερόμενος λοιπόν στις διαπραγματεύσεις για τις εργασιακές σχέσεις που ξεκινούν με την δεύτερη αξιολόγηση, ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει «με ποιον είστε, με το ΔΝΤ που λέει για διάλυση των εργασιακών σχέσεων ή με την κυβέρνηση, που είναι υπέρ της προστασίας;». Αυτό αποδεικνύει πως κάθε άλλο παρά ομαλά θα κυλήσει και αυτή η αξιολόγηση όπως και οι σχέσεις της Αθήνας με τους πιστωτές, δείχνοντας πως και αυτή τη φορά θα έχουμε να κάνουμε με μήνες διαπραγματεύσεων.
Τουλάχιστον πάντως ο κ. Τσακαλώτος έκανε και μία σωστή παρατήρηση για την πολιτική της κυβέρνησης, και να κατοχυρωθεί αυτό στα πρακτικά παρακαλώ: Δεν μιλάμε για «success story», είπε. Όπως έχει πει και ο Τσόρτσιλ, «επιτυχία είναι να περνάς από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου», αλλά η κυβέρνηση τον έχασε πια κι αυτόν…
Facebook Comments