Κουράστηκες να ακούς και να βλέπεις τα ταξίδια της αστικής πολιτικής τάξης στα Λονδίνα, στα Παρίσια, και τα Μιλάνα; Επιθυμείς μια πιο εξωτική προσέγγιση στους προορισμούς του κυβερνητικού σου προσωπικού; Ευτυχώς ανήλθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον τα.. ψώνια… κάνουν ψώνια σε επαναστατικούς παραδείσους. Ψωνίζουν και… ψωνίζονται με κοινό εφαλτήριο τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό με μόνιμο θύμα το… προλεταριάτο τα συμφέροντα του οποίου διατείνονται ότι προασπίζονται.

Δεν έχει τόση σημασία αν η επίσκεψη Παππά, συνοδεία του… αξιόμαχου κ. Αρτεμίου αφορούσε την προοπτική προμήθειας βασικών ειδών στην Ελλάδα σε περίπτωση ελλείψεων (ελέω χρεοκοπίας;). Άλλωστε η επάρκεια της Νοτιοαμερικάνικης χώρας σε αυτά τα προϊόντα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι γνωστή. Όλοι θυμούνται τις απείρου κάλους σκηνές στους δρόμους του Καράκας, τις ιλαροτραγικές αναφορές σε κατανάλωση… σκυλοτροφών και την περιορισμένη χρήση χαρτιού υγείας.

Ούτε μειώνει τις αλγεινές εντυπώσεις η δικαιολογία Παππά ότι η συμφωνία θα αφορούσε την αντίθετη ροή αγαθών, από την Ελλάδα προς την Βενεζουέλα. Δεν θυμάμαι τον Μαδούρο να εκλιπαρεί κανέναν για την παροχή προϊόντων, πόσο δε μάλλον δεν είχε υπάρξει κανένα σχετικό έτοιμα προς την Ελλάδα η οποία έτσι κι αλλιώς δεν χαρακτηρίζεται από διατροφική επάρκεια τέτοια που θα επέτρεπε την αποστολή βοήθειας από πλευράς μας.

Ακόμη και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής των εξελίξεων δεν μπορεί να μην μπει στη συζήτηση για ένα πιθανό ευρύτερο, εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο που συνόδευε τις σκέψεις των κυβερνώντων όλο το διάστημα της περσινής… εξαντλητικής (για τα νεύρα και τις τσέπες μας!) διαπραγμάτευσης. Ένα σχέδιο που γυρόφερνε πέριξ του σκεπτικού Βαρουφάκη για την έκδοση των περιβόητων IOU, την διερεύνηση της πιθανότητας έκδοσης δραχμών στην… Μόσχα, την προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν (με αντάλλαγμα ζουμερά πορτοκάλια!) και την εισαγωγή αγαθών πρώτης ανάγκης από τους ανά την γη αριστερούς συμμάχους.

Το πιο τραγικό, – ακόμη κι αν δεχτείς ότι όλο αυτό ήταν ένα ευφάνταστο σενάριο επί χάρτου που  δεν θα πέρναγε ποτέ σε φάση εκτέλεσης, παρά τις αμφίβολης αξιοπιστίας κυβερνητικές διαβεβαιώσεις -, είναι η πιστοποίηση με αδιάσειστα πειστήρια ότι το βλέμμα και ο νους του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά προσανατολισμένος προς διπλωματικές συνεργασίες με τους πιο ασταθείς, διεφθαρμένους ή οικονομικά ανισόρροπους παράγοντες της παγκόσμιας κοινότητας.

Όχι βέβαια ότι θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από αυτούς που σπατάλησαν και σπαταλούν πολύτιμο χρόνο σε ρητορικές ακροβασίες. Από τους ίδιους που κόστισαν στην χώρα την μνημονιακή παράταση για άλλα τρία χρόνια, φόρτωσαν στο χρέος μερικά παραπάνω δισεκατομμύρια και στην κοινωνία μια σειρά από σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που αφυδάτωσαν πλήρως την οικονομική δραστηριότητα και συμπίεσαν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα μας.

Facebook Comments