…Αλήθεια, σε ποια επίπεδα γενικού δείκτη θα ήσασταν ευχαριστημένοι; Πως θα νοιώθατε αν είχαμε μία κούφια αντίδραση, με ημερομηνία λήξεως, σαν κι αυτή που ζήσαμε τον περασμένο Μάιο, με τις αναταράξεις να διαρκούν μέχρι σήμερα;

…Το άγχος μου ήταν πάντα αυτό. Το πώς δεν θα παρασυρθούν οι ιδιώτες επενδυτές από τις σειρήνες του «η αγορά είναι φθηνή», «πουλιέται ο ένας και ο άλλος», «πάρε θέση εγκαίρως σε αυτό το χαρτί». Η αγορά, θα συμφωνήσω, ναι, είναι νούμερα, αλλά είναι και σπέκουλα. Είναι και stories, είναι και inside information, είναι όλα αυτά. Αλλά σε μία υγιή αγορά.

…Έχουν γίνει βήματα εκσυγχρονισμού, διαφάνειας, εμπλουτισμού της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, με πιστοποιημένους πια, αναλυτές και χρηματιστές. Αυτοί που δεν θα ωριμάσουν ποτέ όμως, και θα παραμείνουν μία αγέλη, είναι οι ιδιώτες επενδυτές και οι εξυπνάκηδες.

…Δεν μπορώ να ακούω για εγκλωβισμούς στις 850 μονάδες. Σημαίνει ότι κάποιος χρηματιστής δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά τους, αλλά και κάποιος πελάτης δεν έχει συνεκτιμήσει τα δεδομένα. Και για μένα τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο τελευταίος. Ο πρώτος γιατί να μου φταίει; Αυτή είναι η δουλειά του. Να παίρνει προμήθειες από τους πελάτες του. Ποιος έχει καταλάβει τι γίνεται με τα warrants; Ποια τράπεζα είναι κερδισμένη από αυτή την ιστορία; Μετρημένοι στα δάχτυλα. Αμφιβάλω αν οι ιδιώτες επενδυτές διαβάζουν καν εφημερίδα.

… Για να μην ξαναζήσουμε «γνωστές καταστάσεις» και επειδή το ρευστό τελεί είδος υπό εξαφάνιση σήμερα, τα μάτια δεκατέσσερα…

 

ΧΣ

Facebook Comments