Για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στα κράτη του G20, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) εν όψει της συνόδου του G20 που ξεκινά σήμερα στη Μόσχα.

«Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα πίσω. Είναι αρκετά ανησυχητικό το γεγονός ότι η ανεργία δεν μειώθηκε, στην πραγματικότητα αυξήθηκε», δήλωσε στο δίκτυο CNBC ο γενικός διευθυντής του ILO, Γκάι Ράιντερ.

«Το γεγονός ότι στις τελευταίες του εκτιμήσεις το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμώμενων ρυθμών ανάπτυξης προς τα κάτω σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει μεταστροφή στα εργασιακά, η κατάσταση θα συνεχίζει να επιδεινώνεται, όχι να βελτιώνεται. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα», τονίζει ο κ. Ράιντερ.

Είναι ενθαρρυντικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συσχετίσει τις νομισματικές πολιτικές τους με [θετικά] αποτελέσματα στην αγορά εργασίας και αυτό σημαίνει ότι η χώρα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, 93 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στα κράτη του G20, ενώ το 30% εξ’ αυτών είναι άνεργοι για περισσότερο από ένα έτος.

Το τελευταίο 12μηνο, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε οριακά στα μισά από τα κράτη του G20, ενώ στα υπόλοιπα αυξήθηκε. Στη Νότια Αφρική και την Ισπανία, το ποσοστό της ανεργίας υπερβαίνει το 25%, ενώ στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ε.Ε. αγγίζει το 11%.

Η μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας παρατηρείται κυρίως στον μεταποιητικό και κατασκευαστικό κλάδο των προηγούμενων οικονομικών, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες ο κατασκευαστικός κλάδος πρωτοστατεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Facebook Comments