Την άποψη ότι μόνο από γερμανική σκοπιά έχει λογική η σύσταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την ελληνική πλευρά να μη συζητά περαιτέρω διαγραφή χρέους διότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, διατυπώνει σε άρθρο του ο οικονομικός αναλυτής των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μίνχαου.

Προσθέτει ότι οι προβλέψεις περί ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 φέρνουν πιο κοντά τη στιγμή που η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να ρισκάρει την έξοδό της από την ευρωζώνη.

Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες ενός «Grexit», ο κ. Μίνχαου εκτιμά ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις ικανές να στηρίξουν μια ανάκαμψη εκτός ευρωζώνης, ιδίως στον τρόπο που λειτουργεί ο δημόσιος τομέας – αν και σημειώνει ότι πιθανώς χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Για τον οικονομικό αναλυτή, η κριτική έναντι της πολιτικής που ακολουθεί στην Ελλάδα η ευρωζώνη δεν εστιάζεται στις μεταρρυθμίσεις ή στη λιτότητα, τις οποίες χαρακτηρίζει αναπόφευκτες, αλλά στην αυταπάτη ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Υπό αυτή τη συνθήκη, την οποία φάνηκε να επιβεβαιώνει με το σχόλιό του ο κ. Σόιμπλε, απομένουν δύο επιλογές στην Ελλάδα: μεταρρύθμιση και αθέτηση πληρωμών (πτώχευση) εντός της ευρωζώνης, με την απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη ευρωπαϊκών πρωτευουσών και ΕΚΤ ή μεταρρύθμιση και μονομερής πτώχευση εκτός νομισματικής ένωσης υπό τις κατάλληλες μακροοικονομικές συνθήκες.

«Μια χώρα μπορεί να αποφασίσει να μείνει εντός της ευρωζώνης για πολιτικούς λόγους ή για λόγους ασφαλείας. Αλλά σίγουρα είμαστε σε διαφορετικό στάδιο στη συζήτηση όταν μια έξοδος γίνεται οικονομικά βιώσιμη.

Αυτό δεν ίσχυε έως τώρα, ούτε για την Ελλάδα ούτε για άλλη χώρα. Και όταν υπάρχει πραγματική επιλογή, τα αποτελέσματα γίνονται πιο δύσκολα να προβλεφθούν», καταλήγει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου.

Στη διασύνδεση της μείωσης του ελληνικού χρέους με την πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή το Σαββατοκύριακο και ο οικονομολόγος του λονδρέζικου ινστιτούτου Capital Economics Μπεν Μέι. Όπως είπε, αν οι πιστωτές της ευρωζώνης δεν επιδείξουν προθυμία να μειώσουν το ελληνικό χρέος, η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε κατάρρευση και έξοδο από τη νομισματική ένωση.

Facebook Comments