Όχι ότι άλλαξε κάτι ως προς την τάση. Απλώς, η αγορά δεν είχε κατεύθυνση, δεν είχε ενδιαφέρον, τζίρο και συναλλαγές, με αποτέλεσμα η… μπάλα να γύρει προς την πλευρά των αγοραστών. Αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, το σκορ έγειρε υπέρ των αγοραστών που έστειλαν την αγορά με στοχευμένες εντολές κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, δηλαδή στις 842,16 μονάδες (υψηλά ημέρας 845).

Δηλαδή, όπως εξηγούν χρηματιστές, το ίδιο εύκολα θα μπορούσε να γύρει και προς το μέρος των πωλητών. Απλώς η προσφορά που βγήκε στο τέλος, ήταν αρκετή για να στείλει την αγορά σε θετικό πεδίο. Αν κάτι μπορεί να κρατήσει κανείς από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπως  σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι υπάρχουν deals, γίνονται συμφωνίες σε όλο το φάσμα του ταμπλό. Από τις αποκρατικοποιήσεις και τους διακανονισμούς των δανείων, μέχρι τις επισκέψεις των funds σε εισηγμένες και οι πωλήσεις ποσοστών, όπως στην περίπτωση της ΓΕΚ/Τέρνα. 

Επειδή όμως, οι όποιες συμφωνίες γίνονται στα ρηχά, δεδομένου του χαμηλού ενδιαφέροντος, όπως αυτό προκύπτει από τον ημερήσιο τζίρο, η αγορά δεν αντιδρά. Το deal της Τέρνα με τους Άραβες έδωσε μεγάλη ώθηση στα ενεργειακά χαρτιά. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της Τέρνα κατέγραψε άνοδο σχεδόν 5%, αν και η εταιρεία έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο στις ξένες αγορές και ειδικά στις χώρες του Κόλπου. Κέρδη περίπου 3% για τη ΔΕΗ, στα 6,54 ευρώ  και κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν Μυτιληναίος και Βιοχάλκο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πάντως, κάποιες επαφές των ηλεκτροβόρων βιομηχανιών με τη ΔΕΗ για μείωση του τιμολογίου. Μένει να φανεί. Εθνική και Alpha έκλεισαν στο κόκκινο, με την τελευταία να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση, άνω του 2%, κάτι που αποδίδεται σε profit taking, λόγω της ανόδου το περασμένο διάστημα.

Η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 2,62%, εξαιτίας του ευρύ προγράμματος μείωσης λειτουργικού κόστους με την εθελούσια  έξοδο που ανακοίνωσε την Παρασκευή. Ισχυρά κέρδη 6,77% για την Eurobank, ενόψει της ιδιωτικοποίησής της, αν κι αυτή φαίνεται ότι αργεί και χρονικά τοποθετείται για το πρώτο 3μηνο του 2014.

 

ΧΣ

Facebook Comments