Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 4,5% το 2013, ενώ μπορεί να βγει από την ύφεση εντός του 2014, σύμφωνα με έρευνα του Reuters με αντικείμενο τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.

«Η αποκατάσταση της ισορροπίας στα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του προϋπολογισμού, που αντανακλούσε την ασθένεια της ελληνικής οικονομίας επί χρόνια, είναι μια θετική ένδειξη», δήλωσε ο διευθυντής Έρευνας  του ΙΟΒΕ Άγγελος Τσακανίκας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και την Ισπανία θα παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα του 27% και το 2015.

Η ανεργία στην Eυρωζώνη έφτασε το 12,2% τον Μάιο, δηλαδή 19,3 εκατ. άνεργοι.

«Η ατέλειωτη δημοσιονομική λιτότητα απλώς δεν έφερε αποτέλεσμα και η ανεργία – ειδικά η ανεργία μεταξύ των νέων – παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωζώνη», σχολίασε ο οικονομολόγος της Merrion Stockbrokers του Δουβλίνου.

Εξαιτίας της έλλειψης αναπτυξιακών, τα ποσοστά της ανεργίας στις χώρες της «περιφέρειας» θα παραμείνουν αυξημένα για ένα ορισμένο διάστημα, πρόσθεσε.

Στην Ισπανία, οι εξαγωγές αποτελούν την μόνη αναπτυξιακή δύναμη για την οικονομία της χώρας, που επιβραδύνεται από την απότομη μείωση της κατανάλωσης και την συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων, κάτι το οποίο συναρτά την ανάκαμψή της με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Ο οικονομολόγος της εταιρείας M&G Valores της Μαδρίτης εκτιμά πως η Ισπανία δεν πρόκειται να δει ταχεία ανάπτυξη ως το 2016, «λαμβανομένων υπόψη των ανισορροπιών που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα και πρέπει να διορθωθούν».

Facebook Comments