Την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα επανέλθει δριμύτερη το φθινόπωρο διατυπώνει σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί η βελγική εφημερίδα De Morgen, υπό τον τίτλο «Η ΕΕ οδεύει προς ένα καυτό φθινόπωρο».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γαλλία, η οποία –όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται– «είδε την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται από τον οίκο αξιολόγησης Fitch και την δημοτικότητα του προέδρου Ολάντ να κατρακυλάει σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της αδυναμίας του να χειριστεί τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την γαλλική οικονομία».

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η 22η Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει ημερομηνία- σταθμό, καθώς οι γερμανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν την νέα καγκελάριο της Γερμανίας.

Ενώ η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς τα προγράμματα διάσωσης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου ολοένα και λιγοστεύει, το μέλλον διαγράφεται ζοφερό, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Ειδική αναφορά γίνεται στην Ελλάδα, η οποία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «αν και έχει τηρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, εξακολουθεί να ταλανίζεται από δυσθεώρητα χρέη και ένα υπερβολικά ανατιμημένο νόμισμα, με αποτέλεσμα να καταγράφει υψηλά ποσοστά ανεργίας και να αδυνατεί να ξεφύγει από την ύφεση, χωρίς να διαφαίνεται βελτίωση στο ορατό μέλλον».

Για την Κύπρο αναφέρεται ότι «οι προοπτικές είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς η βαθιά ύφεση μπορεί να εκτροχιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να επηρεάσει αρνητικά την βιωσιμότητα του χρέους». Τέλος, στους ‘πονοκεφάλους’ για την ΕΕ, η εφημερίδα συγκαταλέγει την πολιτική αστάθεια αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ισπανία και η Ιταλία.

Facebook Comments