Τη μετάθεση της απόφασης για αποδέσμευση της πρώτης υποδόσης διάσωσης προς την Ελλάδα, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται ως πηγή επιστολή που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στίφεν Κάμπετερ, προς την αρμόδια επιτροπή της κάτω Βουλής Μπούντενσταγκ.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για τυχόν εκταμίευση της υποδόσης αναμενόταν να ληφθεί αύριο, Τετάρτη, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας Euro-Working Group, η οποία προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Κάμπετερ, αιτία για την απόφαση της Κομισόν αποτελεί η μη υλοποίηση πέντε εκ των 22 προαπαιτούμενων δράσεων που είχε αναλάβει η Ελλάδα, δίχως να αποσαφηνίζεται τι προβλέπουν οι εν λόγω δράσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση της γεμανικής Βουλής για εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα μετατίθεται για τις 29 Ιουλίου, συμπληρώνει ο κ. Κάμπετερ.

Τί απαντά το ΥπΟικ:

Τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας η Ελλάδα, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης Ευρωπαϊκής υποδόσης διάσωσης, έχουν υλοποιηθεί, έπειτα και από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας την Τρίτη.

Αυτό διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών, στον απόηχο δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg που κάνει λόγο για αναβολή αποδέσμευση της υποδόσης, λόγω μη υλοποίησης των 5 εκ των 22 προαπαιτούμενων.

Η εκταμίευση της υποδόσης που αναμενόταν να εγκριθεί αύριο Τετάρτη, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας Euro-Working Group, ενώ το ΔΝΤ συνεδριάζει στις 29 Ιουλίου για να συζητήσει την εκταμίευση του τμήματος της συνολικής δόσης που αναλογεί στο Ταμείο.

Νωρίτερα, οι αποκαλύψεις αυτές αποδίδονταν σε δηλώσεις του υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Νωρίτερα:

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρει ότι η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει, καθώς η χώρα δεν έχει εγκρίνει 5 από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα, μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως φέρεται να εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε, το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την επόμενη δόση της Ελλάδας έως τις 29 Ιουλίου.

Τα σχόλια του κ. Σόιμπλε ήλθαν μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Euro-Working Group, κατά την οποία αναμένεται να εξετασθεί το ενδεχόμενο αποδέσμευσης των κεφαλαίων για την Ελλάδα.

Facebook Comments