Κρατάω στα χέρια μου ένα φτηνό και χαρτόδετο βιβλίο που εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2004. Το βιβλίο έχει τίτλο “Trump: Think like a billionaire” συγγραφέας του βιβλίου είναι ο ίδιος ο Τράμπ. Το εν λόγω πόνημα είναι μία μικρή χαρτόδετη παρακμή πλούσια σε συμβουλές για το πώς να φέρεσαι στα ρεστοράν, πώς να ρίχνεις γκόμενες κτλ. Επίσης είναι πολύ πλούσιο σε προσωπικές και οικογενειακές φωτογραφίες που σου βγάζουν μία αραβικού τύπου, σχεδόν χωριάτικη, επιδειξιομανία. Έχει π.χ. άφθονες φωτογραφίες του εαυτού του σε διάφορες πόζες, έχει ένα πορτρέτο της γυναίκας του με λεζάντα “My gorgeous fiancee. Melania Knauss”, τέλος είναι γεμάτο με πάμπολες εικόνες των χρυσοποίκιλτων ανακτόρων του.

Ο Τραμπ στήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια τις προσπάθειές του για να οικοδομήσει το ηγετικό του προφίλ πάνω στην γοητεία που ασκεί στις μάζες ο πλούτος και το κίτς. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αμερικάνικη αλλά και η παγκόσμια κοινωνία έχει γαλουχηθεί δεκαετίες ολόκληρες σε αυτό το είδος επιβολής μέσω της τηλεόρασης. Ποιός λησμονεί την υστερική απήχηση που είχαν οι σαπουνόπερες “Δυναστεία” και “Ντάλας”. Τον 20ο αιώνα μύθος ήταν ο πολιτικός άνθρωπος, σήμερα οι γενιές έχουν για μύθο τους τον τηλεοπτικό ή τον διαδικτυακό άνθρωπο. Το φαινόμενο Τραμπ δεν είναι τίποτα άλλο από την μετατροπή της Αμερικανικής και δυστυχώς μέρους της παγκόσμιας πολιτικής ζωής σε επικίνδυνη σαπουνόπερα και μία σαπουνόπερα  δεν μπορεί να είναι παρά μία μεγάλη μπλόφα.

Αλλά ας δούμε τι σηματοδοτεί η εκλογή του Τράμπ  για την Ευρώπη. Πρώτα από όλα θα γίνει αυτό που φοβούνται όλοι  η άνοδος των ακραίων. Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία είναι οι χώρες όπου οι τοπικοί επίδοξοι Τραμπ ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την εξουσία, πιθανόν να τα καταφέρουν και η Ευρώπη θα βρεθεί σε μία περίοδο επώδυνης αμφισβήτησης. Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι όλα αυτά τα λαϊκίστικα κινήματα στην  Ευρώπη και την Αμερική είναι κατά της παγκοσμιοποίησης, αυτό μπορούμε να το πούμε καθαρά για το κίνημα της Λεπέν στην Γαλλία ή για το κίνημα των πέντε αστέρων στην Ιταλία αλλά όχι για τον Τράμπ. Η βάση που τον ψήφισε μπορεί να είναι ενάντιον της παγκοσμιοποίησης αλλά ο ίδιος είναι μόνο στα λόγια και αυτό γιατί οφείλει και χρωστάει μεγάλο μέρος των δισεκατομμυρίων του στην παγκοσμιοποίηση. Θυγατρικές εταιρίες του ομίλου Τραμπ φτιάχνουν τα προϊόντα τους όπως π.χ. έπιπλα σε χώρες με φτηνό εργατικό δυναμικό όπως η Κίνα και η Τουρκία….  Συν τοις άλλοις η κοσμοκρατορία των ΗΠΑ μετά την δεκαετία του 90  έχει οικοδομηθεί πάνω στην παγκοσμιοποίηση. Με την προεκλογική τραμπούκικη  ρητορική του ο Τράμπ αμφισβήτησε θεμελιώδη δόγματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ  όπως είναι οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ που είναι αδύνατον να αμφισβητηθούν αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αξιοποιήσει το δυναμικό της και να μεριμνήσει μόνη της για την άμυνα της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά όρια της. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι σαν ένα αεροπλανοφόρο ισχυρή, δυναμική, ταχύτατη αλλά τρομερά αργή και δύσκολη στις στροφές. Και το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό δεν ευνοεί αλλαγές εξωτερικής πολιτικής και πισωγυρίσματα.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι θεσμοί και τα  μεγάλα συμφέροντα που  υπάρχουν στις ΗΠΑ θα αφήσουν ανεξέλεγκτο τον πρόεδρο Τράμπ και την παρέα του, υποθέτουμε και περιμένουμε πως θα τον χαλιναγωγήσουν γιατί κακά τα ψέματα γραφικές μπλόφες δεν μακροημερεύουν όταν είναι ανεξέλεγκτες.                                                            

Facebook Comments