Στις περιφέρειες ο καθορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές

MarketNews

Στις περιφέρειες ο καθορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Σειρά αλλαγών στις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έγιναν απόψε στη Βουλή, με κυριότερη τη δυνατότητα που δίνεται στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν όχι μόνο για τον αριθμό των Κυριακών που θα μπορούν - πάντα σε προαιρετική βάση - να λειτουργούν τα καταστήματα, αλλά και τις περιοχές στις οποίες θα ισχύει η απελευθέρωση, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Η βασική ρύθμιση παραμένει ωστόσο ότι όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο (δύο τα Χριστούγεννα, μία το Πάσχα και από μία στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους που καθιερώνονται) ενώ με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη θα ορίζεται πόσες επιπλέον Κυριακές (μέχρι 45) θα μπορούν να λειτουργούν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις (έως 250 τ.μ.).

Οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών θα πρέπει να εκδοθούν σε διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (αντί για δύο που προέβλεπε η ρύθμιση που είχε κατατεθεί) και προστέθηκε επίσης η δυνατότητα αναθεώρησης της απόφασης μια φορά το χρόνο, αρχής γενομένης από το 2015.

Μία ακόμη αλλαγή που έγινε σήμερα προβλέπει κυρώσεις για τους αντιπεριφερειάρχες που δεν θα εκδώσουν αποφάσεις στην τρίμηνη προθεσμία. Επίσης, αφαιρέθηκε η διαφοροποίηση για Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη όπου κατά την αρχική ρύθμιση την απόφαση θα ελάμβαναν οι Δήμαρχοι αλλά με την τροποποίηση που έγινε μεταφέρθηκε στους αντιπεριφερειάρχες. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, το ΠΑΣΟΚ που είχε ζητήσει τη διαφοροποίηση άλλαξε γνώμη και το υπουργείο δεν έχει λόγο να μη δεχθεί την αλλαγή.

Με αλλαγές που είχαν γίνει νωρίτερα στην Επιτροπή, προβλέφθηκε επίσης συγκεκριμένο εύρος ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές, μετά τις 11 το πρωί (λαμβάνοντας υπόψη τις θρησκευτικές ανάγκες) έως τις 8 το βράδυ. Δεν αλλάζει πάντως το καθεστώς στις τουριστικές περιοχές όπου επιτρέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία διευρυμένο ωράριο.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε στη Βουλή ότι η ρύθμιση ακολουθεί την τάση απελευθέρωσης που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία το 2011 μόνο σε πέντε από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, και στην Ελλάδα εξακολουθούσε να ισχύει απόλυτη απαγόρευση. Τόνισε ακόμη ότι η ρύθμιση διευρύνει τις επιλογές των καταναλωτών και δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες, όπως ισχύει σε όλες τις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες, να κάνουν τις αγορές τους και τη συγκεκριμένη ημέρα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον υπουργό Ανάπτυξης για νεοφιλελεύθερη εμμονή: «Η καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας είναι η πιο βίαιη μεταβολή που έχει γίνει στη λειτουργία της αγοράς, τουλάχιστον την μεταπολιτευτική περίοδο» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Λαφαζάνης, προέβλεψε πως θα υπάρξει δικαστική προσφυγή των πολυεθνικών αλυσίδων για «άνιση μεταχείριση». Σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες στο νομοσχέδιο «λαϊκές αγορές παραγωγών τις Κυριακές», θα υπάρξει γενικευμένη κατάργηση του πενθημέρου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως το κόμμα του θα μπορούσε ακόμα και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο σε περίπτωση που αποσυρόταν το άρθρο 16, καθώς, παρά ορισμένες επιμέρους ενστάσεις (κυρίως αναφορικά με τις «υπερβολικές» κυρώσεις για τους παραβάτες του νομοσχεδίου), δέχεται πως «γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, ειδικά σε θέματα του αγορανομικού κώδικα».

"Σημαντικό αντεπιχείρημα που έρχεται απ τους ίδιους τους καταστηματάρχες, είναι ότι η λειτουργία των επιχειρήσεων κατά μία επιπλέον μέρα, αυξάνει το κόστος λειτουργίας τους και δεν θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών» παρατήρησε η Ν. Φούντα (ΔΗΜΑΡ). «Μόνον ο ΣΕΛΠΕ και ο ΣΕΤΕ - τα πολυκαταστήματα και οι ξενοδόχοι - συμφωνούν με το νομοσχέδιο» διαπίστωσε ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ). «Πριν 100 χρόνια κατακτήθηκε η κυριακάτικη αργία και σεις θέλετε να γυρίσετε το χρόνο 100 χρόνια πίσω. Η ρύθμιση θα συμπαρασύρει και άλλα επαγγέλματα» συμπλήρωσε.

"Πλαφόν στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής» ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., Νότης Μαριάς, διαπιστώνοντας πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα αυτή, «μονάχα όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός».

Για «ανθελληνικό και αντιχριστιανικό νομοσχέδιο» έκανε λόγο η Ε. Ζαρούλια (Χρυσή Αυγή). «Εστίαση, διασκέδαση και θέατρα θα πληγούν, καθώς ό,τι δίνεις σε έναν κλάδο το παίρνεις από έναν άλλο» παρατήρησε.

Υπέρ του άρθρου 16 τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, τονίζοντας πως υποχρεωτική λειτουργία ορίζεται μονάχα για επτά παραπάνω Κυριακές και τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά: «Το ζήτημα είναι ξεκαθαρισμένο. Να μην δημιουργούμε αναταραχή στην κοινωνία και στην αγορά» ζήτησε ο κος Κασσής. Αντίθετα, ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), παρατήρησε πως «η επίδραση σε μια οικογένεια, μιας εργασίας επτά μέρες τη βδομάδα εφ όρου ζωής, είναι καταλυτική. Η συνάφεια που έχει η ελληνική οικογένεια, είναι ένας απ τους βασικούς λόγους που στέκεται μια οικογένεια όρθια...» εκτίμησε ο βουλευτής.

Απαντώντας, ο Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ισχύει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες πλην πέντε. Το μέτρο, αποσκοπεί στο να διευρύνει τις επιλογές των καταναλωτών, να ενισχύσει τον τουρισμό και να βοηθήσει στην «ανακατάληψη του κέντρου των πόλεων":

"Πού είναι το κακό, κάποιος που τυχαίνει να δουλεύει σε περίεργα ωράρια να έχει τη δυνατότητα να ψωνίζει παραπάνω μέρες; Να πάει στο κέντρο της πόλης, να κάνει μια βόλτα, να πιει έναν καφέ, ακόμα και αν δεν ψωνίσει; Αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να κλείσουν τα ανθοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα περίπτερα και τα ταξί..."

"Ο ΣΕΤΕ των τουριστικών επιχειρήσεων, εκφράζει το 20% του ΑΕΠ. Οι επιχειρηματίες τουρισμού μας λένε πως «φέρνουμε τουρίστες στην Ακρόπολη, αλλά δεν υπάρχουν άλλες δραστηριότητες γύρω από την Ακρόπολη τις Κυριακές». Ο ΣΕΛΠΕ που εκφράζει τα πολυκαταστήματα είναι υπέρ της ρυθμίσεως. Οι τουρίστες κάνουν τους υπολογισμούς τους - και η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, θα είναι πιο ελκυστικές για τους τουρίστες. Θα ήταν τραγικό σφάλμα να μην αναγνωρίσουμε αυτήν την παράμετρο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.