Και πράγματι λοιπόν, ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή η παρουσία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα. Μας τίμησε, μίλησε όχι απλώς με υπέροχα λόγια για την πατρίδα της δημοκρατίας, αλλά με λόγια που θα ζήλευαν όλες οι άλλες χώρες του κόσμου. Και λογικό να ζηλεύουν.. Και λογικό να τα πει.

Άλλο είναι το πρόβλημα.

Όσοι παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα την πολιτική επικαιρότητα στον κόσμο, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τις μεγαλοπρεπείς τιμές στον πρόεδρο Ομπάμα. Τα καταφέραμε και τον υποδεχθήκαμε όλοι, πλην του Πρωθυπουργού μας βέβαια, και τον τιμήσαμε κι εμείς όπως ακριβώς του αξίζει. Άψογα! Η δήλωση για το χρέος, έχει την κατάλληλη βαρύτητα πλέον;

Δεν μπορούμε άλλο να λέμε ψέμματα στον ελληνικό λαό. Αυτές τις μέρες πλέον ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στη Γερμανία. Πριν προλάβει να πατήσει το πόδι του στο Βερολίνο, έσπευσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πει ένα εξίσου μεγαλόπρεπο ΟΧΙ στη μείωση – ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Με την προφανή δικαιολογία ότι και να το μηδενίσουμε το χρέος, χωρίς μεταρρυθμίσεις θα ξαναδημιουργηθεί ίσως και πιο διογκωμένο. Πόσο σημαντική λοιπόν είναι η συνεισφορά του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στο θέμα του χρέους;

Στην Αμερική ξέρετε, ο εκάστοτε απερχόμενος πρόεδρος ονομάζεται «Κουτσή Χήνα». Κι αυτό γιατί σαφώς δεν έχει πλέον την επιρροή που είχε προ εκλογών. Και προφανώς, οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν είναι εκτός πραγματικότητος. Γνωρίζουν καλύτερα από εμάς ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Εκτός αν στη γενικότερη πολυμάθεια και γνώση των πάντων που έχουμε ως λαός, πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε καλύτερα από εκείνους για εκείνους.

Ωραίες λοιπόν οι τελετές, ωραίες οι τιμές, ωραία τα λόγια, ωραία όλα. Για άλλη μια φορά όμως, αυτή η χώρα, θα σταθεί στις τιμές και στα λόγια. Ουσία; Καμία! Γνωστή ελληνική τακτική.

Ένας λαός, όπως εύστοχα λέει κι ο ποιητής, πάντοτε ευκολόπιστος και πάντα.. προδομένος.

Facebook Comments