Σε αδιέξοδο που έχει προκαλέσει… ακινησία, βρίσκεται πλέον η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, τη στιγμή που τα ευρωπαίκά Χρηματιστήρια και η Wall χτυπούν το ένα υψηλό μετά το άλλο. «Υπό τις παρούσες συνθήκες και προϋποθέσεις, φρέσκο χρήμα δεν πρόκειται να μπει στο Χρηματιστήριο», προειδοποιεί Έλληνας fund manager σε εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στο Λονδίνο, «κι αυτό διότι η αγορά εγκλωβίστηκε σε υποσχέσεις που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν και με το πολιτικό ρίσκο για τη χώρα ιδιαίτερα αυξημένο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι τυχαίο ότι κάθε μέρα στον διεθνή Τύπο φιλοξενείται, είτε ανάλυση, είτε άρθρο σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, που όλες κολούν στην εμμονική συνταγή λιτότητας της Γερμανίας».

Στα έσοδα παρατηρείται τρύπα 900 εκατ. ευρώ, η ανεργία καλπάζει και σε μία δόση για όσους υποβάλουν τις δηλώσεις τους τελευταία στιγμή, θα πρέπει να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, ενώ επιβάλλεται φόρος πολυτελείας, τα χαράτσια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τρέχουν κι έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και οι φόροι της ακίνητης περιουσίας. Μέσα σε τρεις μήνες, διαπιστώνει ο ίδιος, θα πρέπι να μαζευτούν οι φόροι μιάς ολόκληρης χρονιάς και με την κυβέρνηση να «πειράζει» τους Δημόσιους υπάλληλους, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010.

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι ξένοι οίκοι αδυνατούν να τοποθετηθούν, ειδικά όταν η Blackrock ξεκινά το νέο έλεγχο στις τράπεζες για τα τυχόν ανοίγματά τους μετά την ανακεφαλαιοποίησή και η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε να τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Το οποίο… εσχάτως ξεπέρασε τα 310 δισ. ευρώ…

 

Οι εκτιμήσεις των χρηματιστών κάνουν λόγο για δραματική εικόνα στα αποτελέσματα των εισηγμένων κατά το τρίτο τρίμηνο, αλλά και για το υπόλοιπο του έτους. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα «χτυπήσουν» τις κοινωνικές ομάδες από το φθινόπωρο, ενώ ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν πάλι οι τράπεζες μετά τον έλεγχο της Blackrock, που σημαίνει ότι για τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις και τις εισηγμένες, τα γκισέ των τραπεζών θα πραμείνουν κλειστά.

Αλλά και επιχρηματικά εκτιμάται ότι η κτάσταση θα παραμείνει θολή όταν είναι γνωστό πως κατ εντολή της τρόικα οι τράπεζες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους, κόβοντας τις διευκολύνσεις σε προβληματικές εταιρείες ή πουλώντας τα σε χαμηλές αξίες σε distress funds. Μάλιστα στην αγορά, κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί παράγοντες, ότι θα υπάρχει «πλειστηριασμός» δανείων και πως ήδη υπάρχουν επαφές επιχειρηματιών απευθείασς με το ΤΧΣ να αγοράσουν τα δάνειά τους στο 30 ή στο 40% της αξίας τους, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο την «κάθαρση» των εταιρειών τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι εισηγμένες, όπως η Forthnet, o όμιλος της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, κατάφεραν να πουλήσουν ποσοστά τους ή θυγατρικών τους εταιρειών, καταφέρντας να εξασφαλίσουν σημαντική ρευστότητα για τα δεδομένα της εποχής και των καιρών, όταν οι πληρωμές του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι απελπιστικά αργές. Σύμφωνα με την αγορά, αναμένονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες και από άλλες εισηγμένες το επόμενο διάστημα, αρκεί να «πουλήσουν» στους υποψήφιους ενδιαφερόμενους το κατάλληλο growth story.

 

ΧΣ

Facebook Comments