Έχει γίνει πλέον της μόδας να ακούμε από τους Έλληνες πολιτικούς την ευρέως διαδεδομένη φραση “Brain Gain”. Μέχρι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη φράση αυτή σε ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η πολιτική και η νοοτροπία που επικρατούν στην Ελλάδα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο και την ελληνική νεολαία με τις υψηλές δυνατότητες, στο εξωτερικό! Εκεί δηλαδή που θα μπορέσουν πραγματικά οι ίδιοι να μεγαλουργήσουν.

Αυτές τις στιγμές που εμείς οι ίδιοι σπρώχνουμε με τις επιλογές μας τη νεολαία έξω, κατηγορούμε τη νεολαία και χαρακτηρίζουμε τους μετανάστες μας ως.. «Ριψάσπιδες»! Γιατί; Εκλήθησαν ποτέ από τη χώρα τους να την υπηρετήσουν από κάποιο πόστο και δεν το έκαναν; Δημιούργησε η χώρα τους τις προϋποθέσεις να είναι όλοι εδώ και δεν το έπραξαν;

Ένα κράτος εν τοις πράγμασι αδιάφορο για κάθε καινοτομία, για κάθε νοοτροπία αληθινής προόδου, για κάθε πραγματική και ουσιαστική αλλαγή και καλυτέρευση. Το πρώτο που ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες, είναι να μας κουρέψουν το χρέος οι εταίροι. Λες και είμαστε πλήρεις  εμείς από τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε, λες και δεν έχουμε παθογένειες που πρέπει να πολεμήσουμε με την ψυχή μας σθεναρά για να πάμε μπροστά.

Brain Gain λοιπόν δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί με μια δέσμευση των εταίρων για μείωση του χρέους. Brain Gain δεν μπορεί να επιτευχθεί απλά και μόνον επειδή θα ελέγξουμε τα Media και θα το πούμε κανά δυο φορές ως ατάκα στη Βουλή. Brain Gain θα επιτευχθεί όταν πραγματικά αφουγκραστούμε αυτή τη νεολαία του εξωτερικού. Όταν δούμε ρεαλιστικά τι είναι αυτά που θα μπορούσαν να μας προτείνουν, ώστε να επιτύχουμε μαζί με εκείνους τους νέους, και γιατί όχι, εξαιτίας εκείνων των νέων την πολυπόθητη ανάπτυξη για τη χώρα μας. Η εμπειρία και η νοοτροπία τους είναι τέτοια που θα φέρει πραγματική λύση στα προβλήματα της χώρας.

Αντί να ξεκινήσει από την ελληνική κυβέρνηση λοιπόν ένα τέτοιο σχέδιο για επανένταξη στη χώρα μας των νέων που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, έχουμε το αντίστροφο. Νέοι Έλληνες του εξωτερικού αναλαμβάνουν να κάνουν εκείνοι πράξη αυτό που χρειάζεται η χώρα. Με τη διαδικτυακή πρωτοβουλία “Brain Gain”, αρκετοί από τους Έλληνες νέους του εξωτερικού δημιουργούν μια νέα κίνηση με την οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να επιστρέψουν τα νέα ελληνικά μυαλά στην πατρίδα.

Πρόσφατα είχα μια συζήτηση με ένα από τα ιδρυτικά και πιο δυνατά μέλη αυτής της πρωτοβουλίας, τον Ορέστη Ομράν. Δικηγόρος διεθνούς φήμης, ο οποίος εξειδικεύεται σε ζητήματα εταιρικού και χρηματοοικονομικού δικαίου, με μεγάλη δραστηριότητα σε Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα διεθνώς, με βασική του έδρα την πρωτεύουσα του Βελγίου. «Ιδρύσαμε το Brain Gain ως πρωτοβουλία νέων Ελλήνων επαγγελματιών και επιστημόνων του εξωτερικού που στοχεύει στην ενίσχυση της σύνδεσής τους με τη χώρα και στη δημιουργική αξιοποίηση τους στην εθνική προσπάθεια.  Με τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αποτελούμενου απο τοπικούς πυρήνες Ελλήνων σε διαφορετικές πόλεις του εξωτερικού, δομούμε  τις προϋποθέσεις ενίσχυσης της επιρροής τους στην Ελλάδα με στόχο τη μελλοντική επιστροφή κάποιων εξ αυτών για να ζήσουν και να σταδιοδρομήσουν εκεί. Η «γενιά του brain drain»  επιζητεί συγκεκριμένες αλλαγές για την επιστροφή της: κοινωνική συναίνεση, εκσυγρονισμό του κράτους και της κοινωνίας και αξιοκρατία. Σε αυτήν την κατεύθυνση, όλοι εμείς στο Brain Gain χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και διοργανώνουμε δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προωθώντας την εθνική συνεννόηση για να βρεθεί η χώρα σε τροχιά πραγματικής ανάκαμψης και προόδου», είπε ο Έλληνας δικηγόρος, δίνοντάς μου να καταλάβω όλη αυτή τη φλόγα που νιώθει η ελληνική νεολαία του εξωτερικού να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της πατρίδας. Επιπλέον, βάσει των όσων μου είπε ο Ορέστης, η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει από τη δημιουργία και στελέχωση των τοπικών οργανώσεων («hubs») του “Brain Gain” ανά πόλη του εξωτερικού, όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο, για να ξερουμε ακριβώς πού και πώς μπορεί να βοηθήσει και να παρέχει λύσεις ο καθένας από τα παιδιά εκτός Ελλάδος.

O Ορέστης θα βρίσκεται στα Χανιά στις 26 Νοεμβρίου στην εκδήλωση του TEDx Chania για να εξηγήσει τί προσπαθεί να καταφέρει το Brain Gain και πώς μέσα από συγκεκριμένα βήματα θα καταφέρουμε να αλλάξουμε νοοτροπία, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος και την κοινωνία, ξεπερνώντας οριστικά την κρίση.

Μια πραγματικά σπουδαία πρωτοβουλία η οποία όσοι γνωρίζουμε τα ελληνικά δρώμενα, δεν μας εκπλήσσει ότι δεν ξεκίνησε εντός αλλά εκτός των συνόρων μας. Αυτά τα παιδιά είναι το αληθινό μέλλον της πατρίδος. Αυτοί αποτελούν την αναγέννηση της χώρας με τη σωστή, δοκιμασμένη και απολύτως επιτυχημένη νοοτροπία τους! Όσοι έχουμε το βήμα, πρέπει να το δίνουμε και να προβάλουμε τέτοιες σπουδαίες πρωτοβουλίες.

Όπως αυτή… Του Ορέστη και της παρέας του! Που μας κάνουν καθημερινά να αισθανόμαστε υπερήφανοι!

Facebook Comments