Ενδιάμεση λύση για τη διαφωνία που έχει προκύψει ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά τον ετήσιο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το τέλος του Μνημονίου πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμβιβαστούν σε μείωση του στόχου στο 2,5%, με την ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο που θα της δώσει αυτή η μία μονάδα για να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και συνεπώς να τονώσει την ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η Αθήνα μπορεί να πετύχει το 3,5% το 2018 χωρίς να λάβει νέα παραμετρικά μέτρα, όμως υπενθύμισε ότι, ιστορικά, ελάχιστες χώρες έχουν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αυτού το επιπέδου σε βάθος πολλών ετών.

Στρέφοντας τα βέλη του κατά των προτάσεων του ΔΝΤ για τα εργασιακά, επανέλαβε ότι η Αθήνα απαιτεί οι διαπραγματεύσεις να γίνουν αμιγώς στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κεκτημένων.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε για μία ακόμα φορά το επιχείρημα του Ταμείου και ορισμένων εταίρων ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλές, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα οι αποδοχές των ελλήνων συνταξιούχων είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις συντάξεις που δίνονται σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι προσφέρουμε πολύ γενναιόδωρες συντάξεις, το αντίθετο είναι αλήθεια, είμαστε ανάμεσα στις χώρες με τις χειρότερες επιδώσεις σε αυτόν τον τομέα», είπε.

Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε την πάγια θέση του τι χρειάζεται λύση το ταχύτερο δυνατό, λέγοντας ότι εάν η ευρωζώνη αναβάλει εκ νέου τις αποφάσεις για την Ελλάδα αυτό θα είναι κακό για ολόκληρο το μπλοκ.

Facebook Comments