Για την Ελευθερία
Το 37ο συνέδριο του κόμματος των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών της Ευρώπης (Alde Party) με ηχηρές αναφορές σε θέματα ελευθερίας
Το 37ο συνέδριο του κόμματος των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών της Ευρώπης (Alde Party) με ηχηρές αναφορές σε θέματα ελευθερίας
Το 37ο συνέδριο του κόμματος των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών της Ευρώπης (Alde Party) με ηχηρές αναφορές σε θέματα ελευθερίας, εμπιστοσύνης και συνεργασιών πραγματοποιήθηκε τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου (1 – 3/12) στη Βαρσοβία.
Μέσα σε ένα ασταθές τοπίο στο οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες παρακολουθούν ερήμην τους τον λαϊκισμό να κερδίζει έδαφος και να οδηγεί σε πολιτική εσωστρέφεια, οι φιλελεύθεροι της Ευρώπης εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις πρακτικές που στερούν από τους ανθρώπους την ελευθερία επιλογών σε ζητήματα οικονομίας, εργασίας, δημοκρατικών διεργασιών και άσκησης ατομικών δικαιωμάτων.
Μπορείς να είσαι δημοφιλής χωρίς να γίνεσαι δημαγωγός; Τι σχέση έχουν οι πολιτικές εκφοβισμού με τον λαϊκισμό; Για ποιους λόγους ο κόσμος χάνει την πίστη του στην ενωμένη Ευρώπη; Ποια είναι η αναλλοίωτη παράμετρος πίσω από τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας;
Σε όλα τα πολύ σημαντικά θέματα προς διαβούλευση και ψηφοφορία, ο συνδετικός κρίκος υπήρξε η έννοια της εμπιστοσύνης και η καλλιέργεια αυτής. Ποτέ στο παρελθόν η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την Ευρώπη και τους θεσμούς δεν είχε τεθεί σε τέτοια αμφισβήτηση. Ποτέ στο παρελθόν δεν θα πήγαινες σε πολιτικό συνέδριο στο οποίο η έννοια της εμπιστοσύνης θα καταλάμβανε τόσο χώρο ως μέγιστο ζήτημα και εν των ων ουκ άνευ στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.
Από το ζήτημα της συνοχής και της ενότητας, στο εμπόριο, την ανταγωνιστικότητα και τις διασυνοριακές οικονομικές σχέσεις, ο στόχος των φιλελεύθερων έγινε η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στους θεσμούς και στους Ευρωπαίους πολίτες, χάσμα μέσα από στο οποίο ανθίζει η μισαλλοδοξία και ο σκεπτικισμός: το κλείσιμο των συνόρων που ξεκινά από τη δική μας παραίτηση να κατανοήσουμε το περιβάλλον και τις αλλαγές που έρχονται, όπως αποτυπώθηκε με τον πιο τρομακτικό τρόπο στο τελευταίο δημοψήφισμα στη Βρετανία.
Σημαντική ήταν η αναφορά στην διαμοιραζόμενη οικονομία για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το θέμα της ενσωμάτωσης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού μέσα από πρωτοβουλίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας έδωσε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για το μέλλον της αγοράς. Το ενιαίο Ευρωπαϊκό πλαίσιο σε θέματα ψηφιακού εμπορίου αλλά και η αγαστή συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι μια υπόσχεση για την προστασία επιχειρηματιών – καταναλωτών που θα ενθαρρύνει περισσότερες πρωτοβουλίες και συνεργασίες. Το μέλλον των προσφύγων και των μεταναστών, οι ανθρώπινες κοινότητες, η προστασία των μεταξύ μας σχέσεων από την καχυποψία και το μίσος, μονοπώλησαν αρκετές συζητήσεις και οδήγησαν σε γόνιμο προβληματισμό. Η σταθερή πίστη στην κυκλική οικονομία για την αποδοτικότητα των πόρων και την αειφορία θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που γίνονται οι μεταξύ μας συναλλαγές. Οι μετακινήσεις, η βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή, οι επενδύσεις και η θέσπιση φορολογικού πλαισίου που θα λειτουργεί προς όφελος της επιχειρηματικότητας και των καινοτόμων ιδεών στην παραγωγή υπήρξαν πάγιες επιθυμίες των συνέδρων που ασκούν πίεση ώστε τα παραπάνω ζητήματα και άλλα πολλά σαν κι αυτά να φτάσουν σε ευήκοα ώτα (βρείτε όλα τα ψηφίσματα του συνεδρίου του 2016 εδώ.
Ίσως το πιο συγκινητικό κομμάτι όμως τους συνεδρίου – στην πόλη που γνώρισε κατά το παρελθόν μερικές από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις σε θέματα καταπάτησης ατομικών ελευθεριών και που πρόσφατα πέτυχε την ακύρωση της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ολοκληρωτική απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία – ήταν αυτό των γυναικών που μίλησαν για το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης: κανείς δεν μπορεί ετσιθελικά να καθορίσει για τον άλλο το τι θα κάνει με το σώμα του. Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα πρέπει να απενοχοποιηθούν και να υπάρξει μέριμνα για σωστή ενημέρωση και πρωτοβάθμια φροντίδα της υγείας προς όλες τις γυναίκες, από νεαρή ηλικία.
Ενθαρρυντική υπήρξε επίσης η διαπίστωση ότι έχει αυξηθεί στην Ελλάδα ο αριθμός των ατομικών μελών (individual members) του κόμματος των Φιλελεύθερων, των πολιτών δηλαδή που επιθυμούν να έχουν απευθείας συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά πολιτικά δρώμενα μέσω της εγγραφής τους στο Alde party. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το κόμμα των Φιλελεύθερων είναι το πρώτο που οραματίστηκε και πειραματίζεται με την πιθανότητα επηρεασμού της κεντρικής διοίκησης από μια ισχυρή ομάδα αποτελούμενη από πολίτες όλων των χωρών της Ευρώπης (www.aldeparty.eu).
Η συμμετοχή νέων σε ηλικία ανθρώπων στις εργασίες του συνεδρίου υπήρξε εντυπωσιακή. Οι νέοι της Ευρώπης μαθαίνουν να αγαπούν την πολιτική με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο πάθος που αγαπούν τη ζωή τους και τη δημιουργία: η πολιτική τούς αφορά και μαθαίνουν να μην ντρέπονται γι’ αυτό. Τα λάθη των προηγούμενων γενεών πρέπει να μείνουν πίσω.
Ίσως αυτό που έλειπε από το συνέδριο ήταν μια ενιαία, συμπαγής, δυναμική συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας. Μου έλειψε ο χαιρετισμός ενός πολιτικού εκπροσώπου που θα επιβεβαίωνε στην κατάμεστη αίθουσα της έναρξης την ύπαρξή μας στο φιλελεύθερο στερέωμα. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ιδεολογία, ο φιλελεύθερος κόσμος στην Ελλάδα εμφανίζεται κατακερματισμένος.
«Πρέπει να δώσεις στους ανθρώπους μια εκδοχή που να τους κάνει να υπερβούν το συναίσθημα του φόβου. Τα σενάρια των λαϊκιστών οδηγούν σε στασιμότητα επειδή είναι τόσο πολύ κατασκευασμένα από τα υλικά που γεννούν τον φόβο. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη μιας μάχης που θα οδηγήσει στην ελευθερία»;
Facebook Comments