Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου οι μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες οραματίζονταν μια Ευρώπη, που να μην σκεπάζεται από το πέπλο ενός ακόμη αιματηρού και καταστροφικού πολέμου. Ο Άγγλος ηγέτης Ουίνστον Τσόρτσιλ με το λόγο που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης το 1946 πρότεινε την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής οικογένειας σε κλίμα ειρήνης, ασφάλειας και ελευθερίας. Με την διακήρυξη Σούμαν το 1950 το όνειρο του Βρετανού Πρωθυπουργού άρχισε να  γίνεται πραγματικότητα με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) από τη Δυτική Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες.           

Σήμερα 66 χρόνια μετά την διακήρυξη Σούμαν και με την υπογραφή νέων συνθηκών πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι ως Ευρωπαίοι πολίτες καθώς όλοι μαζί έχουμε οικοδομήσει ένα μεγάλο  κτίσμα, αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Και σπουδαιότερο επίτευγμα δεν είναι άλλο από το ότι η Ε.Ε δεν εξελίχθηκε σε Ομοσπονδία, όπως πίστευαν  πολλοί  ότι θα εξελιχτεί. Δυστυχώς αυτό το καταπληκτικό οικοδόμημα, αυτή η ομπρέλα κάτω από την οποία βρίσκουν προστασία 28 κράτη-μέλη κινδυνεύει να παρασυρθεί από τον αέρα των οπισθοδρομικών αλλαγών. Το άλλοτε ισχυρό οικοδόμημα μοιάζει πλέον με ένα τζένγκα. Ήδη ένα ξυλαράκι από τα θεμέλια του τζένγκα έχει αφαιρεθεί  μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του Βρετανικού δημοψηφίσματος, το οποίο έδειξε την βούληση των βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή οικογένεια και πλέον απομένουν κάποιες τυπικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση του BRΕxit.

Όμως το πιό τρομακτικό δεν είναι η έξοδος των Βρετανών αλλά η άνοδος των ακραίων εθνικιστικών  κομμάτων, στα υπόλοιπα κράτη- μέλη  της Ε.Ε .Με το νέο έτος διεξάγονται  προεδρικές  εκλογές στη Γαλλία και οι πρώτες δημοσκοπήσεις  δείχνουν νέα πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας την Μαρί Λεπέν. Μια ενδεχόμενη νίκη της είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε ένα FRexit, πράγμα που σημαίνει ότι θα αφαιρεθεί άλλο ένα ξυλάκι από τα θεμέλια του τζένγκα και αυτή την φορά το τζένγκα   αρχίζει να γέρνει και οι χαμένοι του παιχνιδιού δεν είναι άλλοι από τους πολίτες των 26 κρατών που  θα παραμείνουν στην Ε.Ε.

Αξίζει να αναλογιστούμε  λοιπόν, ότι οι τάσεις που υπάρχουν σήμερα  ταυτίζονται σε ένα μεγάλο βαθμό με αυτές που υπήρχαν λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και αν η Ε.Ε δεν δώσει άμεσα λύση στο μεταναστευτικό κύμα, στις τρομοκρατικές απειλές, στην χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση  αναμένεται και άλλα κράτη-μέλη να εξουσιάζονται από ακροδεξιούς πολιτικούς και τότε η πτώση του τζένγκα θα είναι αναπόφευκτη, με οδυνηρές συνέπιες.

Facebook Comments