ΕΚΤ: «Πολύ δύσκολα θα ανοίξει το QE χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος»
ΕΚΤ: «Πολύ δύσκολα θα ανοίξει το QE χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος»
ΕΚΤ: «Πολύ δύσκολα θα ανοίξει το QE χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος»
«Παγωμένος» είναι ο αέρας που πνέει από τη Φρανκφούρτη, καθώς η πολυπόθητη ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ κινδυνεύει να μείνει άπιαστο όνειρο, αν το Βερολίνο δεν ανάψει πράσινο φως σε περισσότερα μέτρα για το χρέος!
Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, η ΕΚΤ «πολύ δύσκολα θα ανοίξει το QE χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες της Αθήνας ότι το τέλος της περιπέτειας των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, πιθανώς από το Μάρτιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Φρανκφούρτη θεωρούν πως το «πακέτο» του ESM αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, λύνοντας πολλά προβλήματα διαχειριστικού χαρακτήρα ως προς την εξυπηρέτηση του Χρέους, αλλά σαφώς από μόνο του δεν είναι αρκετό για να καταλήξει η ΕΚΤ ότι το ελληνικό Χρέος είναι βιώσιμο μεσομακροπρόθεσμα.
Αν και όλοι υποστηρίζουν, επισήμως και ανεπισήμως, ότι η ΕΚΤ κινείται αυτόνομα, κάνοντας τις δικές της εκτιμήσεις και τους δικούς της υπολογισμούς για το Χρέος, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριζαν εξαρχής πως χωρίς τη θετική Ανάλυση Βιωσιμότητας του ΔΝΤ, είναι αμφίβολο αν η ΕΚΤ θα βγει μπροστά. Επί της ουσίας, η ΕΚΤ περιμένει αυτό ακριβώς που ζητά και το ΔΝΤ: μια μεγαλύτερη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό Χρέος, που περιγράφονταν στην απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου, έτσι ώστε να έχει πιο σαφή εικόνα για τη δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο QE.
Η εξέλιξη αυτή αναμφίβολα φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη διαπραγματευτική θέση την ελληνική πλευρά, με δεδομένο ότι η ήδη πολύπλοκη εξίσωση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αποκτά ένα ακόμα παράγοντα αβεβαιότητας. Κι αυτό γιατί όπως παρατηρούν ευρωπαϊκές πηγές, όσο συνεχίζεται το μπρα- ντε- φερ Βερολίνου- ΔΝΤ για τη συμμετοχή του Ταμείου, τόσο θα καθυστερούν οι αποφάσεις για το QE. Στην περίπτωση, δε, που το Ταμείο αποχωρήσει, η Αθήνα θα αποφύγει τα επώδυνα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ, ωστόσο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μείνουν στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας κι αυτό σημαίνει ότι η υπαγωγή στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης θα «παγώσει».
Facebook Comments