Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, η οικονομία της Κίνας και η αποδυνάμωση της Άγκελα Μέρκελ, συγκαταλέγονται στους κορυφαίους κινδύνους για το 2017, σύμφωνα με την Eurasia Group, η οποία κάνει λόγο για το «πιο ευμετάβλητο έτος» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέπειτα. 

«Το 2017 μπαίνουμε σε μία περίοδο “γεωπολιτικής ύφεσης”» προειδοποιεί το think tank (δεξαμενή σκέψης), αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια.

Ειδικότερα, η Eurasia προειδοποιεί πως με την άνοδο του Donald Trump στην αμερικανική προεδρία, η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στις ΗΠΑ, εφιστώντας την προσοχή των επενδυτών για τους επακόλουθους πολιτικούς κινδύνους.

Άλλωστε, ως “απειλές” για τη σταθερότητα εκλαμβάνονται και οι εκλογές στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ολλανδία, με το Brexit να μην λείπει από την ατζέντα.

Στην Κίνα τώρα, αναμένονται αποφασιστικές απαντήσεις στις όποιες προκλήσεις, προκαλώντας πιθανόν ρήξη στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Xi Jinping, στην προσπάθειά του να διατηρήσει την εγχώρια σταθερότητα, θα μπορούσε να “υπερβάλει” απέναντι σε ενδεχόμενα σημάδια οικονομικής δυσχέρειας, εγείροντας τον κίνδυνο νέας “φούσκας” στα περιουσιακά στοιχεία ή capital controls.

Όλα αυτά, την ώρα που στη Γερμανία, η Angela Merkel επιδιώκει την επανεκλογή της και καλείται να αντιμετωπίσει πιθανές διαφωνίες σχετικά με το Brexit ή το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για το προσφυγικό. Άλλωστε, βρίσκεται ενώπιον και του “ολοένα και πιο απολυταρχικού” Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, επισημαίνει η Eurasia.

Στους άλλους κινδύνους που εντοπίζει η Eurasia, ξεχωρίζει η έλλειψη μεταρρυθμίσεων, με τους πολιτικούς να επιρρίπτουν ευθύνες στις κεντρικές τράπεζες. 

Facebook Comments