BofA: Η Ιταλία παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης
Η Ιταλία αναμένεται να αποτελέσει τον μεγάλο φόβο των αγορών, όπως σημειώνει η BofA Merrill Lynch σε νέο της report
Η Ιταλία αναμένεται να αποτελέσει τον μεγάλο φόβο των αγορών, όπως σημειώνει η BofA Merrill Lynch σε νέο της report
Η Ιταλία αναμένεται να αποτελέσει τον μεγάλο φόβο των αγορών, όπως σημειώνει η BofA Merrill Lynch σε νέο της report, καθώς παραμένει ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα στο πρόσφατο δημοψήφισμα και την παραίτηση Renzi. Ωστόσο, οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία είναι απλά θέμα χρόνου, τον Μάιο του 2018 το αργότερο.
Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μικρή πιθανότητα νίκης της Le Pen στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών αυτή την άνοιξη, οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω στις ΗΠΑ, σχετικά με την εκλογή Trump, αλλά και στη Βρετανία, σχετικά με το Brexit, το προηγούμενο έτος. Eάν η Le Pen κερδίσει και επιμείνει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ, οι αγορές θα ξεκινήσουν την αποτίμηση της διάλυσης της ευρωζώνης.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κίνημα των “Πέντε Αστέρων” θα μπορούσε να κερδίσει, αν και μπορεί να μην είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Το κόμμα του Γκρίλο θέλει επίσης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με την BofA, θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγήσουν σε διάλυση της ευρωζώνης. Πέρα όμως από την πολιτική, η αμερικάνικη τράπεζα εξακολουθεί να παραμένει ανήσυχη για το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, την έλλειψη μεταρρυθμίσεων και τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης. Η δυναμική του ιταλικού χρέους θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά όταν η ΕΚΤ σταματήσει το QE και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτοξευθούν, όπως προειδοποιεί η BofA.
Σε ότι αφορά την πολιτική της ΕΚΤ, η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει ότι οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει σωστά τους περιορισμούς της ΕΚΤ και τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ συνεχίζει το QE το 2017, έχει μειώσει το μέγεθος των μηνιαίων αγορών, χωρίς να το δικαιολογήσει. Αυτό υποδηλώνει ότι τα “γεράκια κερδίζουν” και ότι το QE είναι απίθανο να συνεχιστεί το επόμενο έτος, Το tapering το οποίο θα οδηγήσει στο τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης έως τα μέσα του 2018, είναι το πιο πιθανό σενάριο πλέον.
Αν και η BofA πιστεύει ότι το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης θα στηρίξει το ευρώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα αυξήσει τους κινδύνους στην ευρωπεριφέρεια το επόμενο έτος, ή και νωρίτερα.
Η γεωπολιτική θα μπορούσε να είναι ένα άλλο “τυφλό σημείο” για την Ευρώπη του 2017, με τις επιπτώσεις να είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Οι φιλικές διαθέσεις των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία θα μπορούσαν να βάλουν την Ευρώπη σε μια πολύ δύσκολη θέση. Εάν υλοποιηθούν τα προεκλογικά σχέδια Trump για τη Μέση Ανατολή, αυτό θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την αβεβαιότητα στην περιοχή, με ευρύτερες επιπτώσεις κατά την BofA.
H λίστα των κινδύνων είναι μεγάλη όπως σημειώνει, αλλά το θέμα είναι ότι η αβεβαιότητα γύρω από ένα θετικό σενάριο για την Ευρώπη και για το τι αποτιμούν οι αγορές σήμερα, είναι υψηλή. Επιπλέον, ιστορικά, οι υψηλές τιμές των μετοχών και η χαμηλή μεταβλητότητα της αγοράς, όπως συμβαίνει σήμερα, δείχνουν εφησυχασμό, καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments