Ακόμα στενάζει η αγορά από τα λουκέτα, την φοροεπιδρομή και τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα από τον Δεκέμβριο έχουν επιστραφεί από τις οφειλές του Δημοσίου  2,26 δισ., ενώ στη παρούσα φάση, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, βρίσκονται σε αξιολόγηση οφειλές υπουργείων και φορέων 1,41 δισ. ευρώ που θα αποπληρωθούν εντός του Μαρτίου.  

Από τα χρέη 2,26 δισ. ευρω τα 745,80 εκατ. ευρώ αφορούν σε επιστροφές φόρου. 

 

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταικουρας τον Μάρτιο θα επιταχυνθεί η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου καθώς υπάρχουν θεσμικές πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τα υπουργεία και τους φορείς να προχωρήσουν στις πληρωμές.

 

Για τις εκκρεμείς αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ ύψους 1,7 δισ. ευρω ο υπουργός τόνισε πως εξετάζονται προκειμένου να αποκρυσταλωθέ το τελικό ποσό που θα επιστραφεί.

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών το Φεβρουάριο συνεχίστηκε, με επιταχυνόμενο ρυθμό, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ιδιώτες.

 

Η εν λόγω διαδικασία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση δεδομένης της συμβολής της στην τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αλλά και ευρύτερα στην οικονομία, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
 
Συγκεκριμένα, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Φεβρουαρίου του 2013, έχει ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

 

Το Φεβρουάριο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποδέσμευσε προς τα Υπουργεία το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ.

 

Μεταξύ των φορέων που επιχορηγήθηκαν είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), το Νοσηλευτικό Ίδρυμα ΜΤΣ–ΝΙΜΤΣ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), τα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

 

Σημειώνεται ότι μέσω αυτών, μεταξύ άλλων, χορηγήθηκαν 4.457 εφάπαξ από το ΤΠΔΥ και 1.100 εφάπαξ από το ΤΑΥΤΕΚΩ.
 
Επίσης, τα αιτήματα που βρίσκονται μέχρι σήμερα σε διαδικασία αξιολόγησης ανέρχονται στο ύψος των 1,4 δισ. ευρώ. Διαμορφώνοντας, έτσι, το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης στα 3,7 δισ. ευρώ.

 

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το ανωτέρω ποσό θα αποδεσμευθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τα Υπουργεία μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013, επιτυγχάνοντας πλήρως το στόχο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Πηγή:www.reporter.gr

 

Facebook Comments