«Το Eurogrοup ζητά επειγόντως από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύντομα και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ενστερνίζονται όλες οι πλευρές», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στα συμπεράσματά τους για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως «μια τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Το Eurogroup επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, τον ενεργειακό τομέα, και άλλους τομείς, ενώ παράλληλα «αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας μετά το 2018».

Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως απομένει να ρυθμιστεί το βάθος των μεταρρυθμίσεων σε εργασιακό, συνταξιοδοτικό και φορολογικό.

Εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν από το Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο και στις 23 Ιανουαρίου τέθηκαν σε εφαρμογή από τα διοικητικά συμβούλια του ESM και του EFSF.

Μόνο για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 –εκτιμάται από τους θεσμούς σε περίπου 700-800 εκατ. ευρώ- η έκπτωση φόρου θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 200-300 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ένα ζευγάρι συνταξιούχων καθένας από τους οποίους εισπράττει 600 ευρώ και πάνω, θα χάσει από το μηνιαία του εισόδημα έως και 50 ευρώ. Προφανώς, ένα τέτοιο μέτρο θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να «πάρει πίσω» με καθυστέρηση ενός έτους όλα τα χρήματα που δόθηκαν για τη «13η σύνταξη».

Πριν καν φέρει στην επιφάνεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το αίτημα για κατακόρυφη μείωση του «αφορολογήτου» που προβλέπεται σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας είχαν ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα «ποσοτικοποιώντας» τις απώλειες εσόδων από την εφαρμογή της έκπτωσης των 1900 ευρώ αλλά και από τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκαλούσε ενδεχόμενη μείωσή της. 

Στον “αέρα” η επιστροφή των Θεσμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία αναφορά δεν έγινε για τον χρόνο επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα με “ευχές” για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες. Και η “επιστροφή” αυτή “μπερδεύεται” με την θέση του ΔΝΤ το οποίο χθες (μέσα από την έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους που διέρρευσε) καθιστά σαφές ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και τα πρωτογενή πλεονάσματα φτάνουν το πολύ στο 1,5% του ΑΕΠ (δηλαδή χωρίς παρεμβάσεις απαιτούνται νέα μέτρα).

Facebook Comments