Σε κρατήσεις προσφύγων από μουσουλμανικές χώρες ξεκίνησαν οι αμερικανικές αρχές μετά την εφαρμογή του σχετικού εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ της Παρασκευής. Οι New York Times αναφέρουν πως  πρόσφυγες που ήταν καθ’ οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν υπεγράφη το διάταγμα, κατά την άφιξή τους στα αμερικανικά αεροδρόμια τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα και τέθηκαν υπό κράτηση.

Η νέα πραγματικότητα, άμεσα, δημιούργησε ζητήματα νομικής φύσης. Πιο συγκεκριμένα, ήδη δύο Ιρακινοί που κρατούνται στο αεροδρόμιο Kennedy της Νέας Υόρκης, μέσω των δικηγόρων τους, κατέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Post, σε έναν επιβάτη από την Υεμένη και σε άλλους πέντε Ιρακινούς, απαγορεύτηκε η επιβίβαση σε πτήση της EgyptAir από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το Associated Press, και η ολλανδική αεροπορική εταιρία KLM, με ανακοίνωση της έκανε γνωστό ότι απέκλεισε από πτήσεις της με προορισμό τις ΗΠΑ επτά επιβάτες, καθώς προερχόντουσαν από χώρες που εμπίπτουν στην “απαγόρευση”- Ιράκ, Ιράν, Συρία, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη- χωρίς να δοθούν  περεταίρω λεπτομέρειες για τις εθνικότητες των αποκλεισμένων επιβατών.

Όπως αναφέρουν οι NYT, παραμένει ασαφές το πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες τελούν υπό κράτηση στην αμερικανική επικράτεια, μετά την έκδοση του διατάγματος. Όπως έκανε γνωστό η εφημερίδα, νομική κάλυψη στους Ιρακινούς που κρατούνται στη Νέα Υόρκη παρέχουν οργανώσεις όπως η Civil Liberties Union, η International Refugee Assistance Project, καθώς και δικηγορικά γραφεία.

Όπως σημείωσαν οι δικηγόροι που τους εκπροσωπούν, ο ένας εκ των Ιρακινών κρατουμένων, ο Hameed Khalid Darweesh, δούλευε επί μία δεκαετία στο Ιράκ για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο έτερος, που ονομάζεται Haider Sameer Abdulkhaleq Alshawi, μετέβη στην Αμερική για να ζήσει με τη γυναίκα και το παιδί του που ήδη βρίσκονται στη χώρα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, οι αρχές δεν τους επέτρεψαν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους, ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, δημιουργήθηκε ένταση όταν προσπάθησαν να τους πλησιάσουν.  

Μάλιστα, όπως έκαναν γνωστό, όταν ζήτησαν να μιλήσουν με κάποιον υπεύθυνο, άνδρας των τελωνειακών αρχών τούς απάντησε να αποταθούν στον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ανέφεραν, οι πελάτες τους είχαν νόμιμες βίζες εισόδου στις ΗΠΑ και τελούν υπό το καθεστώς του πρόσφυγα, οπότε η κράτησή τους είναι παράνομη.  

Facebook Comments