Η Citigroup σε νέο της report αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τους όρους των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θέτει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει, η έκθεση η οποία θα συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου υποστηρίζει ότι οι όροι για την συμμετοχή του στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα είναι (i) μια σαφής δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές της Ε.Ε, (ii) μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και την αγορά εργασίας, και (iii) η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται σύμφωνα με τον Τύπο, έτοιμη να δεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, σημειώνει η Citi, όπως ζητήθηκε από το ΔΝΤ, οδηγώντας σε υψηλότερα έσοδα ύψους 2,8 δισ. Αυτό θα ήταν αρκετό για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα… ανοίξει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση μπορεί να εξετάζει και άλλες επιλογές, μεταξύ των οποίων το “πάγωμα” των διαπραγματεύσεων μέχρι το πέρας των ολλανδικών εκλογών (15 Μαρτίου) ή την διεξαγωγή πρόωρων εκλογές.

Όπως σχολιάζει η Citi, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να καθυστερούν, καθώς οι δανειστές δεν βιάζονται να κάνουν καμία παραχώρηση στην Ελλάδα αφού δεν υπάρχουν άμεσες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, και με δεδομένο το “γεμάτο” πολιτικό ημερολόγιο στις πιο κρίσιμες πιστώτριες χώρες (π.χ. Ολλανδία και Γερμανία) .

Η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται επίσης σε θέση να κάνει καμία περαιτέρω δέσμευση για λιτότητα / μεταρρυθμίσεις  που απαιτούν οι δανειστές, και αυτό οφείλεται στην κατρακύλα της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Όπως τονίζει η Citi, η ίδια εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στον ορίζοντα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να τις χάσει, και εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις στο επόμενο δίμηνο.

 

Ελευθερία Κούρταλη
 

Facebook Comments