Σύμφωνα με το Reuters τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής bad bank για την απορρόφηση του τεράστιου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης δήλωσε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ  καθώς θα είναι ένα πολύτιμο βήμα για τη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM έγιναν μετά την παρουσίαση σχεδίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού που θα διευκολύνει τη διαχείριση των πάνω από 1 τρισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που βρίσκονται στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, o κ. Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τα σχέδια της EBA, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για στήριξη της νέας πανευρωπαϊκής οντότητας από τα ευρωπαϊκά κράτη.
«Πιθανότατα θα χρειαστεί να αναλάβει κάποιο ρόλο ο δημόσιος τομέας», σημείωσε, προσθέτοντας πως η νέα οντότητα θα έχει ως στόχο την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 250 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, τα σχέδια της EBA δεν προβλέπουν το διαμοιρασμό του τραπεζικού ρίσκου μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία της EBA, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Χθες, o πρόεδρος της ΕΒΑ, Aντρέα Ενρία, παρουσίασε σχέδια για το πώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να πουλήσουν ορισμένα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους σε μια «εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού».

Τα δάνεια θα αγοράζονται από την bad bank στην «πραγματική οικονομική τους αξία», μετά από due diligence. Στη συνέχεια θα πρέπει τα δάνεια να πωλούνται σε αυτή την τιμή μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Η EBA δεν έχει την αρμοδιότητα να ξεκινήσει από μόνη της τις διαδικασίες για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank.

Προκειμένου να ξεκινήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα θα απαιτηθεί στήριξη από τον δημόσιο τομέα.

Οπως δήλωσε ο κύριος Εnria «κάποιο είδος της κρατικής παρέμβασης ώστε να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία είναι χρήσιμη». Kατ επέκταση η δημιουργία μιας τέτοιας δευτερογενούς αγοράς απαιτεί κάποιους δημόσιους πόρους ώστε στη συνέχεια να υπάρξει προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων. Το ζήτημα είναι η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων ώστε τα δάνεια να μην αγοράζονται σε πολύ χαμηλή τιμή και οι τράπεζες εγγράφουν μεγάλες ζημιές.

Με δεδομένο πως η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παγίως αντιτίθεται σε ό,τι συνιστά τραπειζκό ρίσκο καθώς είναι οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι που επιβαρύνονται περισσότερο για τη διάσωση των τραπεζών, γίνεται κατανοητό πως το εγχείρημα είναι επιθυμητό να υιοθετηθεί πριν τις γερμανικές εκλογές, σχολίαζαν κάποιες πηγές με γνώση του θέματος.

Facebook Comments