Την έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης έλαβε η Ελλάδα και το ποσό των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, το Euro Working Group έκρινε ότι η Ελλάδα πληροί τα 21 από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα. Το τελευταίο κριτήριο αφορά στη διαδικασία της κινητικότητας των εκπαιδευτικών και αναμένεται να εκπληρωθεί με τροπολογία που θα καταθέσει, αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα ορίζεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα από το υπουργείο Παιδείας.

Το ποσό των 4 δισ. ευρώ, κατανέμεται σε 2,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και σε 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες. Στις 29 Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση του τμήματος της δόσης (ύψους 1,8 δισ. ευρώ) που αναλογεί στο Διεθνές Ταμείο.

Νωρίτερα:

Δεν αναμένει καθυστέρηση στην καταβολή της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του Χανς Γιοάχιμ Ναρτζίνσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει «πολύ σύντομα» και τους τελευταίους προαπαιτούμενους όρους.

«Δεδομένου ότι η τρόικα αναμένει ότι θα υπάρξει σύντομα επιβεβαίωση από την Ελλάδα, δεν περιμένουμε κάποια καθυστέρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αν δεν παρουσιαστούν άλλες εμπλοκές στη διαδικασίας, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με γερμανική πηγή. Το Βερολίνο προτίθεται να εγκρίνει την εκταμίευση αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η υλοποίηση και των τελευταίων προαπαιτούμενων (prior actions). Πάντως, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διαμήνυσε εκ νέου σήμερα ότι πρέπει να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα πριν η Τρόικα δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση.

Τα μέλη του Euro Working Group, τα οποία συνεδριάζουν σήμερα, πρέπει να εξετάσουν αν συντρέχουν όλοι οι λόγοι που είχαν αποφασισθεί από τους υπουργούς Οικονομικών όταν ενέκριναν την συνολική δόση προς την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το «ΟΚ» του Euro Working Group θα πρέπει να μεταβιβασθεί στις κυβερνήσεις των οποίων οι νομικές διαδικασίες προυποθέτουν την έγκριση της απόφασης από τις αρμόδιες επιτροπές των εθνικών κοινοβουλίων, μεταξύ των οποίων είναι και η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.

Facebook Comments