BlackRock, JP Morgan και Citi δίνουν τις επενδυτικές του προτάσεις για το επόμενο διάστημα, ψηφίζοντας μετοχές έναντι ομολόγων, ενώ υπογραμμίζουν την έντονη προτίμηση τους για την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι εταιρείες που έχουν για βάση της κερδοφορίας του την Ευρώπη θα δουν τις μετοχές τους να υπεραποδίδουν τους προσεχείς μήνες, με την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη στην εγχώρια οικονομία να αναμένεται να ενισχύσει τους κλάδους των αυτοκινήτων, των αεροπορικών εταιρειών, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές, σύμφωνα με την BlackRock.

Οι δείκτες PMI σαφώς έχουν αρχίσει να βελτιώνεται και ισχυρότερη στοιχεία έχουν αρχίσει και έρχονται από την περιφέρεια, τονίζει ο επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών της BlackRock , Nigel Bolton.

Βλέπουμε, επίσης, πιο θετικά σχόλια να έρχονται από τις εταιρείες, προσθέρει. Ως επενδυτές, προτιμούμετις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών με εγχώρια έκθεση και τους τελευταίους μήνες έχουμε αυξήσει τις θέσεις μας σε αυτές, όπως συμπληρώνει.

Στην έκθεση για τις προοπτικές του β’ εξαμήνου, το BlackRock Investment Institute (BII) εκτιμά ότι υπάρχει μόνο 15% πιθανότητα ότι οι μετοχές θα υποαποδώσουν των ομολόγων το υπόλοιπο του 2013 και η άποψη αυτή φαίνεται να υποστηρίζεται από τις επενδυτικές ροές καθώς οι επενδυτές και οι πελάτες του BII δηλώνουν πλέον έντονη διάθεση για ρίσκο.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αυξήσουν τις θέσεις τους στις μετοχές μετά την υποχώρηση στις χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά προσθέτουν ότι στην Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθούν στις μετοχές των εταιρειών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην εγχώρια ευρωπαϊκή οικονομία από ό, τι στις αναδυόμενες αγορές.

«Επαναλαμβάνουμε την άποψή μας ότι μετά την διόρθωση του Μαϊου-Ιουνίου, οι επενδυτές θα πρέπει να αυξήσουν την έκθεσή τους σε μετοχές. Μεταξύ άλλων παραγόντων, υπάρχει σαφής αντιστροφή των ροών. Οι εκροές από την αγορά σταθερού εισοδήματος είναι σημαντικές, με την αγορά μετοχών αν είναι ο μεγάλος κερδισμένος », γράφουν σε νέα έκθεση .

Η JPMorgan έκλεισε την underweight θέση της στον κλάδο των ορυχείων πριν περίπου ένα μήνα, με το επιχείρημα ότι αυτό το trade ήταν πλέον «υπερ-συνωστισμένο», καθώς οι μετοχές του κλάδου έχασαν σημαντικό έδαφος λόγω ενδείξεων οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα.

Ωστόσο, ο οίκος παραμένει προσεκτικός σχετικά με τις μετοχές του κλάδου των χημικών και των καταναλωτικών αγαθών λόγω της έκθεσής τους σε πιθανή επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές και όπως τονίζει, συνεχίζει να προτιμά την Ευρώπη.

Η Citi από την πλευρά της εκτιμά ότι σύντομα η ροή των κεφαλαίων προς τις μετοχές θα επανέλθει σταδιακά στα επόμενα ένα έως δύο χρόνια, εις βάρος της αγοράς ομολόγων, καθώς οι σταθμισμένες με το ρίσκο αποδόσεις, βελτιώνονται για τις μετοχές.

«Υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι η θέση μας Οι αποδόσεις των βρετανικών και των αμερικάνικων μετοχών είναι τώρα μπροστά από τις αποδόσεις των ομολόγων και συγκεκριμένα του ενός, των 2, των 3, των 5, των 10, των 20 και των 25-ετών. Η μεταβλητότητα των μετοχών έχει μειωθεί από τα υψηλά του 2008-09 υψηλά και οι ενδείξεις γύρω από τις αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν προς στασιμότητα ή πτώση» τονίζει η Citi. Παραμένουμε bullish και θα αγοράσουμε σε οποιαδήποτε βουτιά της αγοράς, καταλήγει.

Η Citi είναι overweight στις τράπεζες, στις πρωτες ύλες, τα τρόφιμα και τα ποτά, την υγειονομική περίθαλψη και τα ταξίδια και την αναψυχή. Έχει underweight θέση σε κλάδους όπως τα χημικά, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο.

Facebook Comments