«Να υλοποιηθεί και ο τελευταίος όρος για τη δόση»

Deutsche Welle

«Να υλοποιηθεί και ο τελευταίος όρος για τη δόση», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Tην ερχόμενη Δευτέρα (29.07) η γερμανική κυβέρνηση - εκτός απροόπτου - θα εγκρίνει την δική της συμβολή στη δόση των 2,5 δισ. ευρώ προς την Αθήνα. Και προειδοποιεί ότι απαιτείται η υλοποίηση και του τελευταίου όρου.

Όχι χρήματα χωρίς υλοποίηση όλων των όρων. Σε αυτήν την θέση εμμένει το Βερολίνο πιέζοντας την Αθήνα να εφαρμόσει και το τελευταίο προαπαιτούμενο προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης.

«Από Δευτέρα»

Σε κάθε περίπτωση και υπό αυτόν τον όρο η εκταμίευση του ποσού δεν μπορεί να γίνει πριν την ερχόμενη Δευτέρα (29.07.13). Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προώθησε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου την προσωρινή έκθεση της τρόικας σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (Prior Actions). «Η ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ σε τηλεδιάσκεψη έλαβε θετικά υπόψη της τις προόδους που επιτεύχθηκαν», αναφέρεται σε ενημερωτική επιστολή του υφυπουργού Οικονομίας Στέφεν Κάμπετερ, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σήμερα το βράδυ ή αύριο. Στη συνέχεια η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα 29.07, στις 12.00 (τοπική ώρα) για να λάβει θέση». Μόνο τότε η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να εκταμιεύσει το ποσό που της αναλογεί.

«Υλοποίηση με αποδείξεις»

Στην επιστολή του ο γερμανός υφυπουργός προειδοποιεί ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιμένει με συνέπεια στην εφαρμογή των υπεσχημένων από την Αθήνα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης, όσο καιρό τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα δεν υλοποιηθούν με τρόπο που να αποδεικνύεται». Την ίδια θέση εξέφρασε και ο εκπρόσωπος επί θεμάτων προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανικών Κομμάτων (CDU/CSU) Νόρμπερτ Μπάρτλε. «Η Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς υλοποίηση όλων των όρων και προηγούμενη επιβεβαίωση επ΄αυτού από την τρόικα, δεν θα υπάρξει άλλη βοήθεια».