Πληθαίνουν οι ενδείξεις στο Χ.Α. ότι η ανοδική εκτόνωση κερδίζει περισσότερους πόντους από μία επιστροφή της αγοράς στις «επικίνδυνες» στηρίξεις των 780 μονάδων.

Η συμπεριφορά του γενικού δείκτη από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και… χθες παραπέμπει σε μία διαρκή σταθερότητα που τείνει πλέον να καταστεί ιδιαίτερα προβλέψιμη. Αν βοηθούσε λίγο το κλίμα, ίσως η εικόνα της αγοράς να ήταν διαφορετική, σχολιάζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι επιμένουν ότι τεχνικά η αγορά είναι σε υπερπουλημένη κατάσταση. Σε επίπεδο αριθμών, κάτι αλλάζει επισημαίνουν οι εμπεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά, αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό που να δώσει τον αέρα για νέες τοποθετήσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών

• Μεταξύ 2009 και 2012, το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 9,3% του ΑΕΠ – η μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ από μια οικονομία του ΟΟΣΑ.

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μεταξύ 2009 και 2012, η Ελλάδα μείωσε το διαρθρωτικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού της, κατά 13,8% του ΑΕΠ και προβλέπει ότι το 2013 η Ελλάδα θα επιτύχει διαρθρωτικό πλεόνασμα ύψους 2,0% του ΑΕΠ-το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27».

• Η Ελλάδα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις ως προς το δημοσιονομικό της στόχο το 2012, για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος, μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,3% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα αυτό θα μηδενιστεί το 2013.

• Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2013, θα έχει ολοκληρωθεί πάνω από τα δύο τρίτα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, που απαιτείται για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, μέχρι το 2020. Δηλαδή, από πρωτογενές έλλειμμα περίπου 10% το 2009, πρέπει να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2016. Τώρα βρισκόμαστε περίπου στο μηδέν και ίσως να έχουμε ένα μικρό πλεόνασμα για φέτος..

Η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο report της διαπιστώνει σημαντική βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες. Το πρώτο καλό νέο στο προηγούμενο 7ήμερο ήταν η ανακοίνωση των στοιχείων για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών του ισοζυγίου πληρωμών το Μάιο του 2013 και στο πρώτο 5μηνο του 2013, σημειώνει η τράπεζα. Αξιοσημείωτη ήταν η επίτευξη (μετά από πολλά έτη) πλεονάσματος στο Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) της χώρας τον Μάιο, αλλά ακόμη πιο σημαντική ήταν η μεγάλη αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών, κατά 24,4%, και των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό, κατά 38,5%, στον ίδιο μήνα.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να συμβάλουν στον περιορισμό της πτώσης του ΑΕΠ της χώρας ήδη από το δεύτερο 3μηνο του 2013. Το δεύτερο καλό νέο ήταν η από καιρού συζητούμενη «δοκιμαστική» μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (9,0% στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες) από την 1η Αυγούστου 2013, από το 23% (16%) που ίσχυε από τον Σεπτέμβριο του 2011. Η φορολογική αυτή ελάφρυνση αναμένεται επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό και στη οικονομία, υπό ορισμένες, ωστόσο, σημαντικές προϋποθέσεις.

Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί της Deutsche Bank έρχονται να αναδιπλωθούν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Εκεί που υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει λόγος να κουρευτεί το Ελληνικό χρέος διότι η Ελλάδα απολαμβάνει τα πιο χαμηλά επιτόκια σε σχέση με την Ιταλία, χθες υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση.

“Χρειάζεται η ελάφρυνση των χρεών προς τον επίσημο τομέα, όμως, το όποιο haircut στα δάνεια είναι πολιτικά τοξικό στη Γερμανία και αδύνατο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου”, σημειώνει τώρα.

Η Deutsche Bank εξακολουθεί να εντοπίζει κινδύνους:

 

– Τα επίπεδα των δημοσίων χρεών εξακολουθούν να αυξάνονται.

 

– Το πολιτικό ρίσκο ενισχύεται λόγω της κόπωσης με τις μεταρρυθμίσεις.

 

– Η αποκλιμάκωση στις πιέσεις της αγοράς αναμένεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων.

 

– Οι ισολογισμοί των τραπεζών παραμένουν αδύναμοι.

Πέρα από τις αποκρατικοποιήσεις εκείνο που θα άλλαζε ριζικά το κλίμα στην αγορά, καθώς θα αποτελούσε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, θα ήταν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moodys, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Στα πρότυπα της Fitch και της S&P, συμπληρώνουν οι ίδιοι, δεδομένου ότι η κυβέρνηση τήρησε όλες της τις δεσμεύσεις για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ, κάτιπου την καθιστά συνεπή σε όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Αρκεί βεβαίως, στο μεσοδιάστημα, να μη στραβώσει κάτι ως προς τις αποκρατικοποιήσεις και κυρίως σε ότι αφορά στην πώληση του ΟΠΑΠ, αφού ΤΑΙΠΕΔ και Emma Delta, αναμένεται να δώσουν τα χέρια τέλος Ιουλίου.

ΧΣ

Facebook Comments