** Νομίζω ότι ζω σε άλλη χώρα όποτε διαβάζω τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και αφού άπαντες οι αναλυτές διαπιστώνουν καλές εξελίξεις στην Ελλάδα, γιατί αυτές δεν τις βλέπουμε να αποτυπώνονται στα ομόλογα και το Χρηματιστήριο, θα μου πείτε.

** Ενδεχομένως διότι όσο και να θέλουν να προβάλλουν την αισιοδοξία οι δικοί μας, οι ξένοι βλέπουν ότι έως τις γερμανικές εκλογές δύσκολα θα αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα, δηλαδή το χρέος.

** Τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες που, αναπόφευκτα, αντιμετωπίζονται στην προωθούμενη υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα της χώρας, σημειώνει η Alpha Bank στο νέο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της.

** Το πρώτο καλό νέο στο προηγούμενο 7ήμερο ήταν η ανακοίνωση των στοιχείων για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών του ισοζυγίου πληρωμών τον Μάιο του 2013 και στο πρώτο 5μηνο του 2013, σημειώνει η Τράπεζα. Αξιοσημείωτη ήταν η επίτευξη (μετά από πολλά έτη) πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) της χώρας τον Μάιο, αλλά ακόμη πιο σημαντική ήταν η μεγάλη αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών, κατά 24,4%, και των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό, κατά 38,5%, στον ίδιο μήνα.

** Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να συμβάλουν στον περιορισμό της πτώσης του ΑΕΠ της χώρας ήδη από το δεύτερο 3μηνο του 2013.

** Το δεύτερο καλό νέο ήταν η από καιρού συζητούμενη «δοκιμαστική» μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (9,0% στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες) από την 1η Αυγούστου 2013, από το 23% (16%) που ίσχυε από τον Σεπτέμβριο του 2011. Η φορολογική αυτή ελάφρυνση αναμένεται επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό και την οικονομία, υπό ορισμένες, ωστόσο, σημαντικές προϋποθέσεις.

** Με το χρέος, όμως, στα 320 δισ. ευρώ, το risk country παραμένει υψηλό

** Προς ολοκλήρωση οδεύει, όπως όλα δείχνουν, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της δωδεκαετούς άδειας διαχείρισης και λειτουργίας των Κρατικών Λαχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι εκκρεμότητες που αφορούσαν στην υπογραφή των έξι συμβάσεων μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας έχουν ρυθμιστεί, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση μίας ακόμη αποκρατικοποίησης.

** Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικά Λαχεία ΑΕ με σημαντικά θέματα στην ατζέντα του, μεταξύ των οποίων και η τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη θέση θα καταλάβει ο κ. Λουρόπουλος του ΟΠΑΠ.

** Σε εμπορική και επενδυτική τράπεζα οδεύει η Τράπεζα Κύπρου. Ο πρόεδρος κ. Σοφοκλής Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη ότι ο διαχωρισμός αποτελεί μονόδρομο, παρά τις πολιτικές αντιδράσεις…

ΧΣ

Facebook Comments