Επιμένει στο εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα μας η Citi, βλέποντας βουτιά της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος στο 11,3%, εκτόξευση της ανεργίας στο 34,7% και εκτίναξη του χρέους προς το ΑΕΠ στο 401,7%, τονίζοντας πως παρά την βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, η δημοσιονομική ης θέση παραμένει μη βιώσιμη και το μόνο που θα κάνει είναι να χειροτερέψει καταλήγωντας εκτός ευρώ.

Όπως επισημαίνει η οικονομική ομάδα της Citi με επικεφαλής τον Willem Buiter, η κρίση της ευρωζώνης σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει και περαιτέρω βαθιά ύφεση είναι πιθανόν να χτυπήσει φέτος όλες τις χώρες της περιφέρειας εκτός της Ιρλανδίας.

Ως εκ τούτου, ακόμη και με τις πρόσφατες μειώσεις στο επίσημο κόστος δανεισμού, οι περιφερειακές χώρες συνεχίζουν να έχουν υψηλό και αυξανόμενο χρέος / ΑΕΠ, ενώ η ιταλικές εκλογές αναδεικνύουν τις πολιτικές δυσκολίες της εφαρμογής λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Η Κύπρος είναι πιθανό να ζητήσει ένα πλήρες πρότυπο πρόγραμμα της τρόικας στο εγγύς μέλλον, όπως τονίζεται, ενώ αναμένεται ότι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα ζητήσουν όλες προγράμματα πιστωτικής διευκόλυνσης με αυξημένους όρους (ECCL) τους επόμενους 12-18 μήνες , έτσι ώστε να γίνουν επιλέξιμες για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (OMT) της ΕΚΤ) – και το ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας θα μπορούσε να την οδηγήσει στο να εισαχθεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα εντός των προσεχών μηνών.

Η Citi επίσης εκτιμά πως κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει πιθανή για την Κύπρο στο επόμενο διάστημα και αργότερα για την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό μίγμα OSI (π.χ. μεγαλύτερες διάρκειες, χαμηλότερα κουπόνια στα επίσημα δάνεια, ή μη πληρωμή τόκων για κάποιο διάστημα), και PSI (συμπεριλαμβανομένων των πιστωτών τραπεζών και / ή του δημόσιου χρέους).

Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πάντως πως δεν αναμένει πλέον την Ιρλανδία να προχωρά σε PSI στα επόμενα χρόνια, ενώ τονίζει πως συνεχίζαι να εκτιμά ότι η Ελλάδα πιθανότατα να βγει εκτός ευρωζώνης στο μέλλον.

Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, η Citi επισημαίνει πως αν και τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία του 2012 ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, και στο σύνολο του περασμένου έτους εφαρμόστηκε ελάφρυνση του χρέους της χώρας κατά 71% του ΑΕΠ, η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας παραμένει πιθανότατα μη βιώσιμη.

Έτσι, αναμένει μια άλλη απότομη πτώση του ΑΕΠ αυτό το έτος με την ύφεση να αγγίζει το 6,3%, και τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ να αυξάνεται κοντά στο 180% στο τέλος του 2013.

Μόνο μια μεγάλη διαγραφή των επίσημων δανείων της ευρωζώνης θα κάνει το χρέος της χώρας βιώσιμο και πάλι, όπως τονίζει, ωστόσο το κρίνει αυτό ως απίθανο, και ως εκ τούτου, συνεχίζει να αναμένει ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ κάποια στιγμή. Για σκοπούς πρόβλεψης, όπως υπογραμμίζει, υποθέτει ότι αυτό θα συμβεί το 2014. Όπως επισημαίνει, αυτό αντανακλάται στις προβλέψεις της για μια μεγάλη πτώση των εγχώριων δαπανών και απότομη αύξηση του πληθωρισμού το 2014, ο οποίος τοποθετείται στο 17,4% από 0,4% το 2013.

Facebook Comments