..Το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει στην Ελλάδα μέχρι το 2014 θα αγγίξει τα 3,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν. Στο απόηχο της παρουσίασης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνική οικονομίας, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίστηκε από τον ίδιο αξιωματούχο ότι η χρηματοδοτική αυτή «τρύπα» θα πρέπει να κλείσει αυτό το φθινόπωρο, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα διάσωσης. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι το κενό “δεν είναι μεγάλο ποσό” και πως “θα βρεθούν μέτρα για να καλυφθεί”.

…Μάλιστα προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα προτείνονται τρεις εναλλακτικοί τρόποι, είτε ο βραχυπρόθεσμός δανεισμός είτε άλλου τύπου δανεισμός, είτε αξιοποίηση των διαθέσιμων του ΤΧΣ, που δε θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια κορυφαία πηγή της Επιτροπής η χρηματοδότηση για την Ελλάδα διαρκεί έως τον Ιούλιο του 2014.

… Εξάλλου, διαπιστώνεται ότι το 2013 ο προϋπολογισμός θα κλείσει οριακά με μικρό πλεόνασμα, ενώ τονίζεται ότι συνολικά το θέμα της βιωσιμότητας για το ελληνικό πρόγραμμα θα εξεταστεί τον Απρίλιο του 2014, οπότε και με βάση τις εκτιμήσεις από την Eurostat θα ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

…Τι έγραφε σήμερα το «MΝ»;

**«Πληθαίνουν οι ενδείξεις στο Χ.Α. ότι η ανοδική εκτόνωση κερδίζει περισσότερους πόντους από μία επιστροφή της αγοράς στις «επικίνδυνες» στηρίξεις των 780 μονάδων.

…Η συμπεριφορά του γενικού δείκτη από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και… χθες παραπέμπει σε μία διαρκή σταθερότητα που τείνει πλέον να καταστεί ιδιαίτερα προβλέψιμη. Αν βοηθούσε λίγο το κλίμα, ίσως η εικόνα της αγοράς να ήταν διαφορετική, σχολιάζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι επιμένουν ότι τεχνικά η αγορά είναι σε υπερπουλημένη κατάσταση. Σε επίπεδο αριθμών, κάτι αλλάζει επισημαίνουν οι εμπεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά, αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό που να δώσει τον αέρα για νέες τοποθετήσεις».

…Ψυχραιμία…

ΧΣ

Facebook Comments