Την ανακοίνωση της αιγυπτιακής κυβέρνησης ότι το Σάββατο σκοτώθηκαν 65 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι διέψευσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 200 υποστηρικτές του τέως προέδρου.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων, που εκτυλίχθηκαν στη πρωτεύουσα, μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας κόστισε τη ζωή σε 65 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 269 τραυματίστηκαν. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών αντηλλάγησαν πυροβολισμοί.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με μόνο σκοπό να διαλύσει το πλήθος που είχε βάλει φωτιά σε ελαστικά προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση σε γέφυρα.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, απηύθυνε προειδοποίηση προς τους ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου, σημειώνοντας ότι «θα διαλυθούν σύντομα» από τις δυνάμεις ασφαλείας, που «θα δράσουν για να διασφαλίσουν «τις ελάχιστες δυνατές απώλειες .»

«Ελπίζουμε ότι (οι διαδηλωτές) θα λογικευτούν και ότι θα θέσουν τέλος σε αυτές τις διαμαρτυρίες, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία”, πρόσθεσε ο Ιμπραχίμ.

Ωστόσο οι χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι, επιμένουν ότι θα παραμείνουν γύρω από το ισλαμικό τέμενος Ραμπάα Αλ Ανταουίγια.

Ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκου, ανώτερο στέλεχος της Αδελφότητας ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook ότι «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι μπροστά σε μια γενοκτονία. Πότε οι ελεύθεροι πολίτες θα κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό;».

Ακόμα 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 480 τραυματίστηκαν από την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων έξω από το Κάιρο, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Oι διεθνείς αντιδράσεις

Να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω αιματοχυσία και απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Αίγυπτο κάλεσε τον αιγυπτιακό στρατό το Πεντάγωνο των ΗΠΑ (σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε δηλώσει ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα ειρηνικών διαδηλωτών, μεταξύ άλλων και όσων πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, να εκφράζονται.

Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή «απέτυχε όπως αναφέρει να καταδικάσει σθεναρά» τις δολοφονίες δεκάδων διαδηλωτών που έλαβαν χώρα το Σάββατο στο Κάιρο της Αιγύπτου, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το Reuters.

Την κατηγόρησε ότι επέκρινε τη χρήση δακρυγόνων από τις αρχές στην Τουρκία κατά την διαρκεια των διαδηλωσεων, αλλά όχι το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στο Κάιρο.

Την ανησυχία του για τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, κατά διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αρχηγό του αιγυπτιακού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι,

Τα αιματηρά επεισόδια καταδίκασε και ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- Μουν.

Τα αιματηρά επεισόδια και τη χρήση βίας καταδίκασαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Κάλεσαν τις δύο πλευρές να απόσχουν από τη βία.
 

Facebook Comments