Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ πρέπει να καταστούν βιώσιμές, ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου δεν θα είναι εύκολη, ενώ για άλλη μία φορά δήλωσε πως δεν είναι πολιτικός και γι αυτό λέει την αλήθεια.

«Οι ΔΕΚΟ είναι οι επόμενες στη «σειρά» για αναδιάρθρωση, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». «Αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να τελειώσει το πρόγραμμα με θετικό πρόσημο, θα πρέπει πλέον το επόμενο μεγάλο βήμα να είναι η μεγάλη αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και του δημοσίου τομέα», τονίζει ο υπουργός εξηγώντας:

«Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες- είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις».

«Η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου ίσως είναι η τελευταία δύσκολη»

Ο υπουργός προειδοποιεί ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα, τον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι εύκολη και διευκρινίζει πως «θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν λήξει το πρόγραμμα», διότι, όπως τονίζει, ναι μεν για το 2013 και 2014 απέδωσε η προσπάθεια της κυβέρνησης και οι δανειστές πείσθηκαν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, πλην όμως για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ακόμη ανοικτή.

Ο κ. Στουρνάρας δηλώνει πως το νέο μεσοπρόθεσμο, που δουλεύεται ήδη από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να βγάλει δημοσιονομικό κενό, διότι αν βγάλει, τότε αυτό «δεν πρέπει να καλυφθεί με περαιτέρω σκληρά δημοσιονομικά μέτρα», αλλά «με αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα». Και η αναδιάρθρωση, όπως τονίζει, θα αφορά δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπουργεία.

«Ο στόχος είναι όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους»

Ο κ. Στουρνάρας αποκρούει ως άδικη αξιολόγηση τα λεγόμενα περί αδράνειας της κυβέρνησης έναντι του φαινομένου της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας πως έχουν γίνει ως τώρα κατασχέσεις πάνω από δύο δισ. ευρώ και προσημειώσεις ακόμα υψηλότερες και διευκρινίζει: «Σκοπός μας δεν είναι να εκδικηθούμε, ούτε να διαπομπεύουμε ανθρώπους. Ο στόχος είναι όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους». Προειδοποιεί ότι αν δεν πετύχει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, «τότε θα επανέλθει στο 23%».

Σε ό,τι αφορά, δε, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τονίζει πως αυτός «θα έπρεπε να σταλεί πέρυσι. Το ότι δεν εστάλη, δεν είναι δικό μου λάθος […]». «Δεν φταίω εγώ που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έστελναν τον ΦΑΠ, όπως όφειλαν, για πολιτικούς λόγους και λόγους που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό τους κύκλο» προσθέτει.

«Ο Έλληνας δεν χρωστά τίποτα στον Γερμανό φορολογούμενο»

Για τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Γιάννης Στουρνάρας λέει πως «είναι ένα παράδειγμα μεγάλης αυταπάρνησης». «Για σκεφτείτε, ποιος άλλος άνθρωπος στη θέση του, με μία δολοφονική απόπειρα που τον άφησε παράλυτο, θα μπορούσε σήμερα να παίζει έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο και με τέτοια ζέση; Άρα είναι ένας άνθρωπος που αξίζει το θαυμασμό μας όσο κι αν ξέρω πως παρεξηγούμαι από πολλούς όταν λέω αυτήν την κουβέντα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, πιστεύω ότι του έχω αλλάξει την άποψη που είχε. Δεν θέλω να ξέρετε τι μου ελέχθη πέρσι τον Ιούλιο, όταν πήγα για πρώτη φορά στο Eurogroup, τι μου έλεγε ο Σόιμπλε και τι μου λέει τώρα. Αυτά θα τα γράψω σε ένα βιβλίο όταν έρθει η ώρα».

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ακόμη πως «ο Έλληνας δεν χρωστά τίποτα στον Γερμανό φορολογούμενο. Πληρώνει και με τόκους το δάνειο, που έχει πάρει. Δεν στοιχίζει ούτε ευρώ στον γερμανικό λαό».

«Έχω πολλούς φίλους…Εγώ δεν είμαι πολιτικός, λέω την αλήθεια»

«Έχω πολλούς φίλους, μην κοιτάτε τι λένε δημόσια. Είναι ένα απομεινάρι του παλιού πολιτικού συστήματος», τονίζει ο υπουργός ερωτηθείς αν μετανιώνει που ανέλαβε τη θέση και μέσα σε ένα χρόνο όλοι είναι εναντίον του τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ.

«Αυτό σημαίνει ότι κάνω καλά τη δουλειά μου», προσθέτει. «Εγώ δεν είμαι πολιτικός, λέω την αλήθεια και με αυτόν τον τρόπο μπορώ και περνάω την πολιτική μου. Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι είναι δυσάρεστα τα μέτρα αλλά είναι αναγκαία. Εάν έπεφτα στην παγίδα να λαϊκίσω, νομίζω πως δεν θα ήμουν σήμερα υπουργός Οικονομικών. και δεν το μετάνιωσα βέβαια. Εδώ είμαι από πατριωτικό καθήκον. Είναι σαν να είμαστε σε πόλεμο και η πατρίδα μου ζήτησε να πάρω τα όπλα. Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ», καταλήγει.

Facebook Comments