Το γεν είναι για ακόμα μια φορά το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση επεκτείνοντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας μετά από μια σειρά δηλώσεων του πρωθυπουργού Shinzo Abe και του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda. Πολλά έχουν γίνει για το τρίτο σκέλος των “Abenomics” ( της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Abe), διατηρώντας τη δέσμευση για μια εκτεταμένη φορολογική μεταρρύθμιση.

Στο άκουσμα της είδησης ότι η πολυσυζητημένη φορολογία επί των πωλήσεων που στήριζε ο Abe τελικά μπορεί και να αναβληθεί, το γεν κέρδισε έδαφος και ο Nikkei υπέστη σημαντικές απώλειες της τάξης του 3,32%. Αν και είναι αντιφατικό το ότι οι αγορές ρίσκου υποχώρησαν στην είδηση της χαμηλότερης φορολογίας, είναι εμφανές ότι η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται θα αποτελέσει το κυρίαρχο εργαλείο στήριξης της οικονομίας στη συνέχεια.

Με τους χαμηλότερους φόρους πιθανόν να παραμένουν, οι καταναλωτές διαθέτουν μεγαλύτερο εισόδημα προς κατανάλωση και οι πωλήσεις είναι πιθανό να ενισχυθούν περισσότερο σε σχέση με μια αντίθετη περίπτωση, κάτι που θα οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό.

Δεδομένης της κατάστασης χαμηλού ή αρνητικού πληθωρισμού που βιώνει ακόμα η Ιαπωνία, μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα εμπόδιζε την άνοδο του πληθωρισμού αναγκάζοντας να δράσει για ακόμα μια φορά η BoJ: Επομένως, η μη αύξηση της φορολογίας σημαίνει άνοδο του γεν.

Το σημερινό ημερολόγιο είναι ήσυχο με τη δραστηριότητα να ξεκινάει στα μέσα της εβδομάδας με την ανακοίνωση της FOMC για τα επιτόκια. Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε τρεις συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών (Fed, ΕΚΤ, BoE) καθώς και τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Η μεταβλητότητα αυξάνεται και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα όλη την εβδομάδα.

Facebook Comments