Ισπανία: Υποχώρησε ο ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ το β΄3μηνο

MarketNews

Ισπανία: Υποχώρησε ο ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ το β΄3μηνο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Η οικονομία της Ισπανίας συρρικνώθηκε με ρυθμό -0,1% το δεύτερο τρίμηνο εν σχέσει με το προηγούμενο, ποσοστό αισθητά βελτιωμένο από τη συρρίκνωση -0,5% του ισπανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας INE.

Σε ετήσια βάση το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε -1,7%, από -2% το πρώτο τρίμηνο. Η κυβέρνηση προέβλεπε πτώση του κατά -1,3%.

Η INE απέδωσε τη βελτίωση στην αύξηση των εξαγωγών μάλλον, παρά στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

Η ισπανική οικονομία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται σε ύφεση επί οκτώ συναπτά τρίμηνα. Ωστόσο η σταδιακή υποχώρηση του ρυθμού της ύφεσης ωθεί την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στην πρόβλεψη ότι η κατάσταση θα μεταβληθεί σύντομα προς το καλύτερο.

Στο μεταξύ η ανεργία έχει φθάσει το 26,26%, ένα επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Η προκαταρκτική εκτίμηση για το ρυθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ που έδωσε στην δημοσιότητα το INE σήμερα είναι ταυτόσημη με εκείνη την οποία είχε ανακοινώσει η Τράπεζα της Ισπανίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, που όπως και η κυβέρνηση αναμένει την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ωστόσο εμφανίζονται να απαισιοδοξούν περισσότερο από τις ισπανικές αρχές σχετικά με την πορεία της οικονομίας της χώρας, με την πρώτη να αναμένει συρρίκνωση του ισπανικού ΑΕΠ κατά -1,5% το 2013 και το δεύτερο κατά -1,6%.

Τα οριστικά επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα δημοσιευτούν την 29η Αυγούστου.