Το γεν, το ελβετικό φράγκο και το δολάριο- η ομάδα των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων- είναι μεταξύ των κερδισμένων νομισμάτων για δεύτερη ημέρα καθώς η αποστροφή ρίσκου σε παγκόσμια κλίμακα ενισχύεται μετά από μια σειρά σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων.

Έτσι, τα νομίσματα υψηλής απόδοσης και συσχέτισης με το ρίσκο όπως είναι το δολάριο Αυστραλίας δέχονται πλήγμα σήμερα- το AUD έχασε άνω του 2% σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Η αιτία της σημερινής πτώσης του AUD βρίσκεται στις χειρότερες εγκρίσεις οικοδομικών αδειών από τον Αύγουστο του 2012 και η δραματική πτώση που σημείωσαν το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου (από το +35,0% στο -13,0% σε ετήσια βάση) είναι θυμίζει τα στοιχεία για τη στεγαστική αγορά που είχαμε δει στα τέλη του 2008. Αν και η πιθανότητα μιας μείωσης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης είχε μόλις αγγίξει το 44%, πλέον η πιθανότητα αυτή ανέρχεται στο 92% για τη συνεδρίαση της RBA την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην περίπτωση μιας μείωσης του επιτοκίου την ερχόμενη εβδομάδα, εκτιμώ ότι η RBA θα μειώσει τα επιτόκια άλλη μια φορά εντός του 2013 ώστε το βασικό επιτόκιο να φτάσει στο 2,0%. Αντίστοιχα, οι ρευστοποιήσεις στο δολάριο Αυστραλίας μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί παρά τη σταθεροποίηση της ισοτιμίας AUDUSD εδώ και ένα μήνα περίπου.

Όσον αφορά στο ευρώ, ενισχύθηκε το σενάριο για μια ισχυρή εβδομάδα μετά την ελάχιστα καλύτερη ανακοίνωση του ισπανικού ΑΕΠ β’ τριμήνου σε ετήσια βάση. Αυτή την εβδομάδα, το ευρώ θα μπορούσε να σημειώσει από τις καλύτερες αποδόσεις στο forex, αν όλα κινηθούν με το μέρος του- αναμένουμε την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, ανάμεικτη είναι η απόδοση ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα καθώς το ευρώ πρόσφερε μηδαμινή στήριξη εντός της ημέρας. Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε στο 1,593%, ενώ αυτή του αντίστοιχου ισπανικού μειώθηκε στο 1,900%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου βρέθηκε να υποχωρεί στο 4,397%, ενώ αυτή του 10ετούς ισπανικού βρέθηκε να μειώνεται στο 4,641%.

Απόδοση έναντι του USD (ώρα 13:42)
CHF: +0.16%
EUR: +0.06%
JPY: -0.01%
CAD:-0.06%
GBP:-0.15%
NZD: -0.52%
AUD:-1.43%

Facebook Comments