Κάπου στα βάθη του Ατλαντικού βρίσκονταν τα όργανα των μουσικών όπως και η ίδια η οκταμελής μπάντα του κρουαζιερόπλοιου η οποία συνέχιζε να παίζει στο κατάστρωμα του πλοίου την ώρα που οι επιβάτες αποβιβάζονταν στις λέμβους για να σωθούν.

Τη δική του περιπέτεια έζησε όμως και το βιολί του μαέστρου Γουάλας Χάρτλεϊ. Όταν η σορός του ανασύρθηκε από το ναυάγιο, ο Γουάλας κρατούσε σφιχτά στο στήθος του το βιολί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο τωρινός ιδιοκτήτης του βιολιού, που ζει στη Μ. Βρετανία, ανέφερε ότι η αρραβωνιαστικιά του Γουάλας Χάρτλεϊ, Μαρία Ρόμπινσον, του το χάρισε αμέσως μετά το ναυάγιο, καθώς της το έστειλαν από τον Καναδά. Τη μαρτυρία αυτή επιβεβαιώνουν και στοιχεία από το ημερολόγιο της γυναίκας, η οποία αναφέρεται σε ευχαριστήρια επιστολή που έστειλε στις αρμόδιες αρχές επειδή της επέστρεψαν το βιολί του αρραβωνιαστικού της.

Το ζευγάρι είχε αρραβωνιαστεί γύρω στο 1910. Το ναυάγιο συνέβη στις 15 Απριλίου του 1912. Η γυναίκα αποσύρθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή του Μπρίντλιγκτον και σύμφωνα με πληροφορίες δεν παντρεύτηκε ποτέ.Πέθανε περίπου το 1939.

Στην ευχαριστήρια επιστολή της -που είχε κρατήσει ένα πρόχειρο αντίγραφο- έγραφε: «Θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να μεταφέρετε τα θερμά μου ευχαριστήρια σε όλους εκείνους που έκαναν δυνατή την επιστροφή του βιολιού του αείμνηστου αρραβωνιαστικού μου. Επιτρέψτε μου να αδράξω την ευκαιρία και να εκφράσω την εκτίμησή μου σ’ εσάς προσωπικά για τη μεγαλόψυχη επέμβασή σας εκ μέρους μου».

Το βιολί ήταν φυλαγμένο σε μία καφέ δερμάτινη θήκη που πάνω της είχε χαραγμένα τα αρχικά W.H.H και πάνω σε μία επιγραφή αναφερόταν: «Για τον Γουάλας ως δώρο για τον αρραβώνα μας από τη Μαρία».

Επειδή όμως η αποκάλυψη παρά ήταν καλή για να είναι αληθινή, το όργανο εστάλη το 2006 στους πλέον ειδικούς επιστήμονες της Βρετανίας για να ελεγχθεί αν πραγματικά είναι το βιολί του Τιτανικού.

Σήμερα, μετά από εφτά χρόνια ερευνών και κόστος δεκάδων χιλιάδων ευρώ, το βιολί αποδείχθηκε ότι είναι πράγματι αυτό που έπαιζε ο Χάρτλεϊ στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Το ιστορικό βιολί λέγεται ότι θα κοστολογηθεί με εξαψήφιο αριθμό στην δημόσια έκθεση στο Δημαρχείο του Μπέλφαστ, όπου κατασκευάστηκε ο Τιτανικός, στα τέλη Μαρτίου.

Διαπραγματεύσεις που αφορούν την παρουσίαση του βιολιού σε μουσεία σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο μέλλον υπάρχει η πιθανότητα να δημοπρατηθεί, αφού οι εμπειρογνώμονες μιλούν για το το πιο σημαντικό κειμήλιο του ναυαγίου.

Facebook Comments