Περιορίστηκαν οι απώλειες στο κλείσιμο και ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 0,86%, στις 866,90 μονάδες, αν και λίγο έλειψε να βρεθεί κάτω από τη στήριξη των 860 μονάδων.

Ούτε οι συναλλαγές όμως, ήταν αρκετές, ούτε οι διαθέσεις των πωλητών έντονες, για να στείλουν την αγορά χαμηλότερα, δημιουργώντας αρνητικούς συνειρμούς για τη συνέχεια.

Η επιστράτευση της Εθνικής, της ΔΕΗ και της Coca Cola άμβλυναν τις αρνητικές εντυπώσεις που πήγαν να σχηματιστούν και να αφήσουν υποσχέσεις για καλύτερη απόδοση της αγοράς κατά τις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο τζίρος ήταν από τους χαμηλότερους και φέτος, κλείνοντας λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι επενδυτές, είτε παραμένουν στις θέσεις τους περιμένοντας καλύτερη πορεία της αγοράς, είτε κάνουν κινήσεις με μέτρο, φοβούμενοι τυχόν εγκλωβισμούς.

Η υπογραφή της συμφωνίας για τα λαχεία αποτελεί καλό νέο, σχολιάζουν οι αναλυτές, αφού ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την οριστική μεταβίβαση του ΟΠΑΠ στην Emma Delta. Από την άλλη, η αγορά ξαφνιάστηκε ευχάριστα από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, τόσο ως προς την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος, όσο και ως προς τις εκτιμήσεις του για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας τον επόμενο Αύγουστο. 

Όπως δήλωσε στο Reuters, εάν συνεχιστεί η ισχυρή τουριστική κίνηση ίσως η ύφεση να είναι μικρότερη φέτος.  «Είναι πιθανό» δήλωσε ο Γ.Στουρνάρας, αναφέροντας ότι σε αυτό θα βοηθήσει η καλύτερη της αναμενόμενης εκτέλεση του προϋπολογισμού και η υψηλότερη της προβλεπόμενης ανάπτυξη. Μία τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει τις σκληρές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να έχει η κυβέρνηση το φθινόπωρο με την τρόικα, οι οποίες επικεντρωθούν στη κάλυψη των όποιων δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών έως το 2016.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η αγορά «ζει» με την προσδοκία ενός Αυγουστιάτικου ράλι, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν. Οι υπογραφές για τον ΟΠΑΠ σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ένα ράλι της αγοράς και εδραίωσής της πάνω από τις 900 μονάδες. Ταυτόχρονα,. Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της με τα μέτρα που έλαβε, κάτι που αποδεικνύεται από την εκταμίευση της δόσης.

Κλείσιμο στα 2,65 ευρώ και κέρδη 3,11% για τη μετοχή της Εθνικής, αλλά με συναλλαγές κάτω από 1 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,97% για την Τέρνα Ενεργειακή που πήρε τη δουλειά των απορριμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε θετικό πρόσημο και κλείσιμο στα 7,29 ευρώ για τη ΔΕΗ, ενώ οριακά θετική μεταβολή πέτυχαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ και της Coca Cola.

Από εκεί και πέρα αποκομιδή ρευστότητας καταγράφηκε στη Βιοχάλκο που έκλεισε με απώλειες 4,20%, πτώση άνω του 3% για την Alpha παρά τα πακέτα που έκανε στα warrants της τράπεζας η Citigroup, στα 6,54 ευρώ και πτώση σχεδόν κατά 3% κατέγραψε ο ΟΤΕ, πωλητές στην Ιντραλότ, στο 1,66 ευρώ με την τιμή στόχο που δίνουν εγχώριες χρηματιστηριακές να τοποθετείται στο 1,90, στα 4,23 υποχώρησε ο Μυτιληναίος και στα 2,17 ευρώ τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Απώλειες για τον ΟΠΑΠ, αλλά και την ΕΥΔΑΠ, που ετοιμάζεται να επιστρέψει στους μετόχους της και κυρίως στον βασικό μέτοχό της, το Ελληνικό Δημόσιο 0,05 ευρώ.

ΧΣ

Facebook Comments