Σε αντίθεση με τις προσδοκίες η έκθεση για την Ελλάδα δεν προσέφερε κάποια ένδειξη για το αν το ΔΝΤ: α) θα μετέχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα β) θα διατηρήσει την σημερινή εμπλοκή του ως επόπτης γ) θα φύγει εντελώς από το πρόγραμμα.

Η εκτίμηση ανήκει στη Citi που σχολιάζει ότι η έκθεση ξεκάθαρα υπονοεί ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με τους στόχους του υφιστάμενου προγράμματος του ESM και βλέπει την σημαντική ελάφρυνση χρέους ως προϋπόθεση για να γίνει ξανά βιώσιμο.

Κάποια ελάφρυνση είναι απίθανο να συμφωνηθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές και πιθανά πριν τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Έτσι η εκτίμηση του οίκου είναι ότι το ΔΝΤ θα μείνει στο περιθώριο και θα διατηρήσει τον εποπτικό του ρόλο μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη καθαρότητα για την ελάφρυνση χρέους που είναι διαθέσιμη.

Η Citi σχολιάζει και την είδηση ότι το δεν είναι νομικά υποχρεωτική η έγκριση της γερμανικής Βουλής αν φύγει το ΔΝΤ. Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να αγνοήσει το γεγονός και να πιέσει για μια δύσκολη ψηφοφορία στην Bundestag αν φύγει το Ταμείο. Το γεγονός όμως ότι δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να το πράξει μειώνει τη διαπραγματευτικό δύναμη της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις.

Facebook Comments