Ο Κρόκος Κοζάνης είναι κωμόπολη σε απόσταση 5χλμ από την πόλη της Κοζάνης η οποία είναι η μοναδική περιοχή για καλλιέργεια κρόκου στην Ελλάδα. Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχάρια, κι αυτό αποδεικνύεται από τη συνήθεια της Κλεοπάτρας να το χρησιμοποιεί στα καλλυντικά της. Αξιοσημειώτο είναι ότι χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου. Γι αυτό το λόγο είναι ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικό στον κόσμο.
Ομως, το ελληνικό σαφράν εκτός από την νοστιμιά και το χρώμα που χαρίζει στο φαγητό, περιέχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν συσχετιστεί με τη γήρανση του δέρματος, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την αρθρίτιδα, και τον σακχαρώδη διαβήτη. Ο κρόκος περιέχει σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνες (Β12,C), σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Επιπλέον έχει αντικαρκινική δράση καθώς τα συστατικά του βοηθούν στην  των καρκινικών κυττάρων.

Διατροφική αξία

  • Στομάχι. Ο κρόκος είναι καλός για την ανακούφιση του στομαχόπονου και των πεπτικών διαταραχών, δεδομένου ότι ενισχύει τη διαδικασία της πέψης.
  • Μνήμη. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλει στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και στην ενίσχυση της μνήμης. Σύμφωνα με μελέτες μπορεί να προστατέψει από την νόσο Αλτσχάιμερ
  • Αναπνευστικό. Το αφέψημα του κρόκου θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα.
  • Δέρμα. Ένα φάρμακο της φύσης για την επιδερμίδα και για τη θεραπεία της ακμής λόγω των αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων.
  • Διάθεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης μιας και έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Περιέχει υδατάνθρακες, λίγη πρωτεΐνη, ελάχιστο λίπος και μηδενική χοληστερίνη. Το 1 κουταλάκι του γλυκού κρόκου, έχει 7 θερμίδες.


Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα μουλιάζουν σ’ ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και προστίθεται στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί.

Όσον αφορά στην κατανάλωση ροφημάτων κρόκου Κοζάνης όταν ο κρόκος είναι σε στίγματα, υπολογίζουμε 10-12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού ρόφημα. Όταν ο κρόκος είναι σε σκόνη χρησιμοποιούμε μισό από το φακελάκι των 0,25g για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού. Η σκόνη δεν χρειάζεται μούλιασμα, αλλά προστίθεται κατευθείαν στα ροφήματα ή το νερό.

Facebook Comments