Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από το ζήτημα των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων, τόνισε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τόνισε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης «από τη Γερμανία, ποτέ δεν συνδυάστηκε το ζήτημα των επανορθώσεων, με τη διαπραγμάτευση της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας – και ούτε μας έχει τεθεί για άλλο θέμα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει εκ νέου τον θεσμό του διαπραγματευτή και να επιδιώξει μια νέα κινητικότητα μέσω της Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα και η Κύπρος επιδιώκουν να συγκροτήσουν ένα μηχανισμό αυτόματου συντονισμού μεταξύ τους, για μία σειρά θεμάτων, από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, μέχρι τη συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα “Συνεταιρισμός για την Ειρήνη” (…). Αυτό που έχει σημασία στο Κυπριακό, είναι πως συνεχίζονται οι έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες, στον χώρο της ΑΟΖ που έχει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η ενεργειακή προσέγγιση Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, δίνει την δυνατότητα να συνδέσει η ελληνική κυβέρνηση το ρόλο της ως “πύλη επαφής του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, με την επιδίωξη να υπάρξουν διπλωματικές σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η κρίση στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, (χώρες καθοριστικές για τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας), δημιουργεί πρόβλημα επαφών με τις αρχές τους – και βασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι να μην διαταραχθούν οι σχέσεις της με τις δύο αυτές χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αναγνωρίζει μονάχα μία διαφορά με την Τουρκία – εκείνη της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών – ενώ η Τουρκία δίνει αφορμές για να τεθούν ζητήματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

Facebook Comments