Επιμένει στην πολιτική λιτότητας η Πορτογαλία

MarketNews

Επιμένει στην πολιτική λιτότητας η Πορτογαλία  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέντρου Πάσους Κουέλιου, δεσμεύθηκε σήμερα να επιμείνει στην πολιτική της λιτότητας, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική ανόρθωση της χώρας, έπειτα από την υπερίσχυση της κυβερνητικής συμμαχίας στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της πολιτικής της.

«Θα συνεχίσουμε στην οδό της δημοσιονομικής σταθερότητας, της χρηματοοικονομικής πειθαρχίας, της εξισορρόπησης των δαπανών, της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας», δήλωσε ο Πάσους Κουέλιου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο.

Μολονότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε κατά, η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης πέρασε χωρίς πρόβλημα καθώς τα δύο κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας –το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD του πρωθυπουργού και το Συντηρητικό Κόμμα CDS-PP– διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Ημικύκλιο.

«Θα εξακολουθήσουμε στην οδό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Θα συνεχίσουμε στην πορεία της μεταρρύθμισης του κράτους», διατράνωσε ο Πάσους Κουέλιου, επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται ν’ απαρνηθεί την πολιτική της λιτότητας, που έχει επιβάλει η τρόικα των δανειστών της χώρας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) προκειμένου να της εκταμιεύσει δάνειο 78 δισεκ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως σκοπεύει να διευκολύνει την ανάκαμψη χάρις «σε μία οικονομία πιο ανοικτή, πιο δημοκρατική, που θα στηρίζεται στις εξαγωγές, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στις ξένες επενδύσεις».

Επίσης αναφέρθηκε στον στόχο της κυβέρνησης να επαναφέρει στο 17% το 2018 τον φόρο επί των επιχειρήσεων, που σήμερα μπορεί να φθάνει έως και στο 31,5%.

Η κυβέρνηση ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο μετά το ξεπέρασμα, την περασμένη εβδομάδα, της πολιτικής κρίσης που αντιμετώπιζε επί μακρόν, χάρη σε ευρύ ανασχηματισμό του σχήματός της και τον προβιβασμό του επικεφαλής του μικρότερου εταίρου της Πάουλου Πόρτας σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.