Ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 4 δισ. ευρώ έχουν αποπληρωθεί ως σήμερα από το δημόσιο προς τους ιδιώτες, ενώ έχουν εγκριθεί αιτήματα αποπληρωμής ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το ύψος των εγκρίσεων και των πόρων που έχουν μεταβιβασθεί προς τους φορείς αντιστοιχούν στο 68% του συνολικού ποσού που προβλέπεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ οι τελικές πληρωμές στο 50%.

Όπως σημειώνει ο κ Σταϊκούρας στα όποια προβλήματα έχουν προκύψει στην πορεία έχουν προταθεί λύσεις οι οποίες έχουν δρομολογηθεί προκειμένου να περιορισθεί στο μέτρο του εφικτού η πιθανότητα επιβράδυνσης του ρυθμού που έχει επιτευχθεί.

Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 1ο επτάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί 16.342 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 89% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 77% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (890 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα στους βασικούς τομείς η πορεία των χρηματοδοτήσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι η ακόλουθη: – Στον τομέα της Υγείας, και ειδικότερα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ τον μήνα Ιούνιο έλαβαν την τελευταία δόση της ειδικής χρηματοδότησης, η οποία αναμένεται να απορροφηθεί μέχρι τέλος Αυγούστου.

Έτσι μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν εξοφλήσει πλήρως όλες τις παλαιές οφειλές προς τους προμηθευτές τους.

Όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των παλαιών φορέων κοινωνικής ασφάλισης, η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση επίλυσε τα θέματα που αφορούσαν κυρίως στην παροχή εκπτώσεων από τους παρόχους υγείας και προμηθευτές των ταμείων, καθώς και τη διαδικασία εκκαθάρισης και θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων από τις αρμόδιες αρχές. Στη συνέχεια απαιτήθηκε η επίλυση τεχνικών θεμάτων προκειμένου να εναρμονιστούν τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Έτσι, χρηματικά εντάλματα που είχαν εκδοθεί εντός του Ιουνίου, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, προς φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας επανεκδόθηκαν εντός του Ιουλίου. Από αυτά θεωρημένα εντάλματα ύψους 190 εκατ. ευρώ έχουν αποσταλεί στις τράπεζες για άμεση εξόφληση.

Επίσης έχουν εκδοθεί εντός του Ιουλίου εντάλματα ύψους 50 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν προωθηθεί για θεώρηση.

– Στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου επίσης τέθηκε σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών μια ειδική διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως σημειώνεται, υπήρξε επιβράδυνση της αποπληρωμής λόγω, κυρίως, των απεργιακών κινητοποιήσεων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Facebook Comments