Κλείσιμο στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σαράντα μέρες για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τους επενδυτές να «εκτονώνονται» τελικά ως… αγοραστές και όχι ως πωλητές, σε μία συνεδρίαση που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μπει με το δεξί ο γενικός δείκτης στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Έπειτα από μία μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας  και εσωστρέφειας, έρχεται το ΔΝΤ να κλείσει το… μάτι σε ένα νέο κούρεμα του Ελληνικού χρέους στο μέλλον, το οποίο θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμο το 2020 και περισσότερο βιώσιμο το 2022 το οποίο θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 110%.

 

Χωρίς να δείχνει τον τρόπο, η JP Morgan θεωρεί ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει αρχικά είτε με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα δηλαδή, που δανείζονται οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, δεδομένου ότι από του χρόνου η Ελλάδα θ’ αρχίσει να ξεπληρώνει το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, Έλληνες διαχειριστές θεωρούν ότι το στοιχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κλείσει μία ακόμα «τρύπα», που δεν είναι άλλη από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody’s. Ενώ όλα αυτά μαζί και αναβαθμίσεις και κούρεμα διαμορφώνουν ξεκάθαρο σκηνικό για προσέλκυση επενδυτών σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και hedge funds για τη ΔΕΗ, που εγκαίρως θέλουν να πάρουν θέση στη μετοχή, όπως όλα δείχνουν, ενόψει τριχοτόμησης και πώλησής της το 2016. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη σχεδόν 7%, στα 7,79 ευρώ και όγκο 660 χιλιάδων τεμαχίων. Ισχυρά ήταν τα κέρδη και για τον ΟΠΑΠ, σχεδόν κατά 5%, στα 6,75 ευρώ, ενόψει της υπογραφής εξαγοράς του ποσοστού του Δημοσίου από την Emma Delta. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια 625 χιλιάδες τεμάχια.

Ισχυρά κέρδη και για την Ιντραλότ, που ευνοείται από τις εξελίξεις μετά την υπογραφή της σύμβασης για τα λαχεία, ενώ εγχώριες ΑΧΕ ανέβασαν την τιμή στόχο στο 1,90 ευρώ. Η μετοχή έκλεισε στα υψηλά ημέρας, στο 1,73 ευρώ, με κέρδη 4,22% και όγκο 345 χιλιάδων τεμαχίων.

Κέρδη σχεδόν 4% για τον ΟΤΕ λόγω πώλησης της Globul, πάνω από 3% ενισχύθηκε η Frigoglass, σχεδόν κατά 3% ενισχύθηκε η μετοχή της Alpha, στα 0,45 ευρώ (άγγιξε την τιμή στόχο που είχε θέσει η Euroxx), ενώ ταυτόχρονα θεωρείται η πιο ελκυστική εγχώρια τραπεζική μετοχή. Μαζί με το warrant η μετοχή υπεραποδίδει με κέρδη πάνω από 100% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της σε σχέση με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Το καλύτερο των αναμενόμενων ΑΕΠ στις ΗΠΑ έδωσε ώθηση και στον Τιτάνα που έκλεισε με κέρδη περίπου κατά 3%, ενώ ξένοι επενδυτές βγήκαν αγοραστές στον Μυτιληναίο που πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά τα αποτελέσματά του εφόσον προχωρήσει η μείωση στη χρέωση του βιομηχανικού ρεύματος. Κέρδη, επίσης, για Βιοχάλκο, ΣΩΛΚ, Τερνα Ενεργειακή, που ανέλαβε την αξιοποίηση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ενόψει της επιστροφής κεφαλαίου, , Coca Cola και ΕΧΑΕ που έκλεισε πάνω από τα 6 ευρώ.

Οι συναλλαγές ανήλθαν σχεδόν στα 40 εκατ. ευρώ, με την αγορά πάντως, να παραμένει επιφυλακτική και να αναζητά ισχυρότερους και συνάμα πειστικότερους καταλύτες προκειμένου να δικαιολογηθεί νέα αντίδραση του δείκτη.

ΧΣ

Facebook Comments