Ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα δεν υποστήριξε την απόφαση του ΔΝΤ αυτήν την εβδομάδα για την εκταμίευση της νέας δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, επικαλούμενος τον κίνδυνο μη αποπληρωμής του δανείου.

“Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπατίστα, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ άλλες 10 μικρές χώρες της κεντρικής και της νότιας Αμερικής, της Καραϊβικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Ο Μπατίστα διευκρίνισε αργά χθες ότι μιλούσε εκπροσωπώντας μόνον τον εαυτόν του κι όχι και τις άλλες χώρες.

“Η εφαρμογή (του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας) ήταν μη ικανοποιητική σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπεραισιόδοξες”, προστίθεται στην ανακοίνωση του Βραζιλιάνου αξιωματούχου που επικρίνει την απόφαση του ΔΝΤ να αποδεσμεύσει το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, τη Δευτέρα.

Ο Μπατίστα προειδοποιεί ότι με τη νέα αυτή δόση το συνολικό ποσό που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα από το ΔΝΤ φτάνει τα 28,4 δισ. ευρώ και η Αθήνα ενδέχεται να αθετήσει την υποχρέωση αποπληρωμής του σε περίπτωση που την εγκαταλείψουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Μέχρι σήμερα, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΔΝΤ, στηρίζουν σταθερά την Ελλάδα. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου επισκέφθηκε την Αθήνα για να εκφράσει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις ελληνικές προσπάθειες.
 

Facebook Comments