Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο χορήγησης στο 0,5%, όπως αναμενόταν, διατηρώντας τη διευκολυντική στάση της εν τω μέσω ενδείξεων οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Τα άλλα βασικά επιτόκια παρέμειναν επίσης αμετάβλητα, με το επιτόκιο καταθέσεων στο 0% και το marginal lending facility στο 1%.

Και οι 35 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires περίμεναν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 0,5%.

Το ενδιαφέρον πλέον συγκεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.

Αμετάβλητα τα επιτόκια και από την ΒοΕ
Δεν πρόσφεραν εκπλήξεις οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία διατήρησε αμετάβλητα, τόσο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, όσο και το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας διατήρησε τις αγορές παγίων, τη “ναυαρχίδα” της στρατηγικής ποσοτικής χαλάρωσης, στα 375 δισ. στερλίνες, ενώ δεν εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τη μελλοντική πολιτική της.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης θα δημοσιευτούν την Τετάρτη, 14 Αυγούστου.

Η στερλίνα αντέδρασε ανοδικά μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων, οι οποίες ήταν ανάλογες των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης ήταν αντίστοιχα αυτών της συνάντησης του περασμένου μήνα, που ήταν η πρώτη υπό το νέο διοικητή της BoE, Marc Carney. Ο Carney εξέπληξε τις αγορές εκδίδοντας τον περασμένο μήνα μια ανακοίνωση για τη μελλοντική πολιτική της νομισματικής αρχής, ενώ τα πρακτικά που είχαν δημοσιευτεί αργότερα αποκάλυψαν πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής είχε ψηφίσει ομόφωνα κατά της περαιτέρω ενίσχυσης του προγραμματος αγοράς ομολόγων, έπειτα από πολλούς μήνες διαφωνίας γύρω από το θέμα.

Η προσοχή των αναλυτών στρέφεται τώρα στην έκθεση πληθωρισμού που θα δημοσιεύσει η ΒοΕ την επόμενη εβδομάδα, στην οποία ο Carney αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την μελλοντική πολιτική της τράπεζας και για το πως αυτή συνδέεται με τα νούμερα για την ανάπτυξη ή την απασχόληση.

Facebook Comments