Σε χαμηλά επίπεδα θα παραμείνουν τα επιτόκια για παρατεταμένη χρονική περίοδο, ανέφερε εκ νέου ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που ακολουθεί την απόφασης του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής που άφησε αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια του ευρώ.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της ΕΚΤ για πρώτη φορά πήρε ξεκάθαρη θέση στα προγράμματα λιτότητας που στηρίζονται στην υψηλή φορολογία.
Η υψηλή φορολογία γεννά κινδύνους ανέφερε ο Draghi, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες παρουσιάζουν καθυστέρηση.

“Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνουν περιορισμένες μεσοπρόθεσμα” ανέφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η πορεία της οικονομίας πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερη από το βασικό σενάριο για να αλλάξει η “μελλοντική καθοδήγηση”, σημειώνοντας η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνει επεκτατική.

“Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει επεκτατική για όσο καιρό χρειαστεί. Επιβεβαιώσαμε ομόφωνα την μελλοντική καθοδήγηση που δώσαμε την προηγούμενη φορά. Τα στοιχεία θα πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερα από το τρέχον βασικά σενάριο για να αλλάξουμε καθοδήγηση” ανέφερε.

Εκτιμήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν αδύναμες, επεσήμανε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας πως το 2014 η ανάπτυξη στην ευρωζώνη προβλέπεται να επωφεληθεί από μια σταδιακή ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση.

“Συνολικά, η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί και θα ανακάμψει με αργό ρυθμό. Τα ρίσκα γύρω από την οικονομία παραμένουν καθοδικά. Οι πρόσφατες εξελίξεις στις συνθήκες στις παγκόσμιες και χρηματοπιστωτικές αγορές και οι επακόλουθες αβεβαιότητες μπορεί να έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες” υπογράμμισε.

Παράλληλα, επεσήμανε τους κινδύνους για μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση και από την ανεπαρκή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της ευρωζώνης.

Facebook Comments