Επιστροφή στις 900 μονάδες και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, δεδομένου ότι ο διεθνής Τύπος επανέφερε τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και ταυτόχρονα προβλέπει κοινωνικές αναταρχές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

“Εδώ και καιρό είναι εμφανές σε πολλούς αναλυτές ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν αποδίδει”, γράφει το Editorial των New Yorks Times, αλλά λίγοι επισημοι αξιωματούχοι παραδέχονται την αλήθεια δημοσίως, καθώς φοβούνται ότι θα είναι μια παραδοχή της αποτυχίας τους και ότι θα πρέπει να υποχρεωθούν να αλλάξουν πορεία- πράγμα που ήδη έχουν κάνει μια φορά.

Ο δε Economist επαναφέρει το θέμα του Grexit και λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον, θεωρεί ότι από το φθινόπωρο θα προκληθούν κοινωνικές αναταραχές με την αντιπολίτευση να έχει το πάνω χέρι στις δημοσκοπήσεις.

Αν κάτι προκαλεί αισιοδοξία στην αγορά και κυρίως στους μυημένους περί τα χρηματιστηριακά είναι ότι οι τεχνικές ενδείξεις και σημάδια της αγοράς δείχνουν συνέχεια της αντίδρασης, αν και το σενάριο αυτό… «μπάζει νερά» εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών συναλλαγών. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινείται υψηλότερα του εκθετικού ΚΜΟ των 200 ημερών (890 μονάδες) και ξεπέρασε και τον απλό ΚΜΟ των 50 ημερών (895 μονάδες). Να σημειωθεί ότι ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών εντοπίζεται στις 915 μονάδες.

Επίσης μετά από πολλές συνεδριάσεις και ο FTSE25 έδωσε ένα πρώτο τεχνικά ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 303 μονάδων και αυτό έδωσε στροφές στην τάση από τα λίγα ενεργά χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις. Για τον εν λόγω δείκτη επόμενη αντίσταση στην ζώνη 310 – 312 μονάδες.

Εκείνο που προκαλεί αισιοδοξία στην αγορά είναι η κινητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση εν μέσω θέρους στο θέμα της περιστολής του κόστους του Δημοσίου, αλλά και το ότι η υστέρηση των εσόδων είναι οριακή, άρα και αναστρέψιμη μέχρι το τέλος του έτους. Το οικονομικό κλίμα όμως, παραμένει άσχημο, με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.

Μεμωνομένες ειδήσεις, όπως η έκδοση ομολογιακού της Ιντραλότ της τάξης των 300 εκατ. ευρώ με τσιμπημένο επιτόκιο μεταξύ 9 – 10%, η οριστική μεταβίβαση του ΟΠΑΠ στην Emma Delta με τις υπογραφές να αναμένεται να πέσουν από ώρα σε ώρα, η κινητικότητα στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπως το deal της Forthnet, ή της ΓΕΚ/Τέρνα με το Κατάρ και οι φήμες για αναθέρμανση της συμφωνίας Σιδενόρ – Nucor, δημιουργούν προϋποθέσεις αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Παρά τις ελλείψεις που διαπιστώνει το ΔΝΤ για το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αναφέρει ότι το χρέος θα πρέπει να μειωθεί κατά 4% προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το 2020 και μάλιστα καλεί τους Ευρωπαίους να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής. Κάτι που αν συμβεί θα ελαφρύνει σημαντικά το Ελληνικό χρέος και θα αποδεσμευθούν κεφάλαια για την ανάπτυξη στη χώρα μας, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Από εκεί και πέρα, η Japonica γνωστοποίησε ότι παρατείνει εκ νέου, αυτή τη φορά ως τις 30 Αυγούστου, τη δημόσια προσφορά για αγορά Ελληνικών Κρατικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές. Η παράταση συνοδεύεται όμως και από δυνητική μείωση της προσφερόμενης τιμής. Η Japonica όταν ανέβαινε η Αγορά πρόσφερε 0,45 σεντς του ευρώ για να αποκτήσει Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, εν συνεχεία μείωσε την προσφερόμενη τιμή στα 0,40 σεντς του ευρώ και τώρα μπορεί να πέσει και κάτω απ αυτή αν υπάρχει διαφορά της τάξης του 15% και άνω μεταξύ τιμής αγοράς και τιμής πώλησης.

Δ. Τζάνας

«Βουβή» άνοδος επιχειρείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α., εν μέσω συναλλακτικής άπνοιας, με κινήσεις σε επιλεγμένους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Η διαδικασία αυτή ενέχει κινδύνους στον βαθμό που τα ζητούμενα από την Αγορά, σε διαρθρωτικές αλλαγές και λοιπές μεταρρυθμίσεις, μείνουν “ασκήσεις επί χάρτου” για πολλοστή φορά. Πολλώ δε μάλλον, αν δεν διαμορφωθούν προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας και επαληθευτούν τα αρνητικά σενάρια για δύσκολο Φθινόπωρο.

Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, το επιχειρηματικό περιβάλλον επιδεινώνεται, ενώ παράλληλα η πιθανότητα διοχέτευσης ρευστότητας από τα Τραπεζικά Ιδρύματα δεν φαίνεται να συντελείται στο άμεσα προσεχές μέλλον, καθώς οι Τράπεζες θα αναμένουν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την BlackRock. Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, μπορεί η άνοδος των τελευταίων ημερών να κερδίζει σε πρόσκαιρες εντυπώσεις, όμως η διατηρησιμότητά της κρίνεται εξαιρετικά εύθραυστη.

ΧΣ

Facebook Comments